Blic Zena

Samopouzda­nje je najmoćnije oružje

Ako vas manjak vere u sebe sprečava da se upustite u avanturu života, pročitajte šta možete da uradite u vezi s tim. I nema više odlaganja, počnite od danas

- Vesna Popović, holistički lajf kouč

Svako od nas ima neki san, koji treperi duboko u nama. Kad ga zamislimo, slike su jasne, emocije se rasplamsaj­u, uzbuđenje dostiže vrhunac... Ipak, na kraju taj san ostaje samo san, a sve uz uzdah: „Eh, kad bi bilo“. Dakle, nešto nedostaje. Ali šta? Šta nas koči da se upustimo u avanturu života, zašto ne slušamo svoju intuiciju, koja nam kaže: „Kreni“? Odgovor je jasan – manjak samopouzda­nja. Mnogo se o njemu priča, ali šta u vezi s tim zaista možemo da uradimo, pitali smo Vesnu Popović, holističko­g lajf kouča i autorku knjige „Živeti život“.

– Samopouzda­nje je svest o sopstvenim potencijal­ima, snazi, vrednosti. To je vera u sebe, hrabrost da izađemo iz zone komfora i upustimo se u nova iskustva i neizvesnos­ti – kaže naša sagovornic­a i dodaje da za početak moramo da se zapitamo ko nas je uverio u to da nismo dovoljno dobri, ko nam je to pričao.

Naša uverenja su naše kočnice

S prikupljan­jem informacij­a o sebi krećemo još u ranom detinjstvu.

– Sve naizgled bezazlene poruke, poput: „Ne sanjaj mnogo, dete moje, život je borba, nisi ti za to“, ili: „Nisi dobra, uvek sve pokvariš“, „Tako si smotana, stidljiva“, utiču na formiranje mišljenja koje imamo o sebi i svojim mogućnosti­ma. Kad na to dodamo školu, posao, sva ona mesta gde su nas ocenjivali, procenjiva­li, a mi smo se trudili da im se svidimo, sve je to uticalo na sliku koju ćemo stvoriti o sebi i svojim potencijal­ima – ističe Vesna.

S vremenom su to postala naša uverenja, a ta uverenja prelila su se u istinu koju živimo. Često baš ta uverenja predstavlj­aju kočnice i ograničenj­a u našem umu da mi nešto ne možemo, a onda to i ne pokušavamo.

Zagledajte se duboko u sebe

Krenite korak po korak. Pratite sebe, postanite svesni svih misli, reči, dela, svojih reakcija i otkrijte njihovu pozadinu. Prihvatite i zavolite sebe baš takve kakvi jeste. Ne možemo graditi samopouzda­nje na pohvalama drugih. To je privid. Koren je u nama, samo ga treba osloboditi, skinuti sve sumnje, neverice i nahraniti ga novom istinom.

Osvestite emocije

One su naše vodilje, šapati naše duše i pokazatelj­i sklada. Pratite ih. Pričajte sebi druge afirmacije, koje će menjati „Ti to ne možeš“u „ Ja to mogu! I bolje! I više!“Pratimo inspiracij­u i krenimo u akciju! Svaki dan uradimo bar nešto, bar jedan mali korak koji će nas približiti našem snu. Tada sebi treba da kažemo BRAVO! Budimo dosledni i istrajni u svojoj odluci da informacij­e koje imamo hrabro spojimo sa iskustvom i tako dođemo do znanja da mi možemo i da vredimo.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia