Blic Zena

„Blic fondacija“obnovila Odeljenje ginekologi­je u Vršcu

Trudnice iz Vršca i okoline juče ujutru ušle su u čisto i moderno krilo, koje je „Blic fondacija“za njih renovirala

- Dunja Tulimirovi­ć

Odeljenje ginekologi­je Opšte bolnice u Vršcu zvanično je otvoreno 25. januara u prisustvu ministra zdravlja Zlatibora Lončara, generalne direktorke kompanije „Ringier Axel Springer“i upravitelj­ice „Blic fondacije“Jelene Drakulić Petrović, izvršne direktorke „Blic fondacije“Ljiljane Knežević, pokrajinsk­og sekretara za zdravlje Zorana Gojkovića, gradonačel­nice Vršca Dragane Mitrović i osoblja bolnice.

Žene čija je trudnoća visokorizi­čna, pa i one koje tu dolaze na redovne preglede, konačno će moći da se brinu samo o svom porodu. Prozori kroz koje probija vetar, malter koji se mrvi na njihove jastuke i tek pokoja utičnica u sobi, građenoj još 1963, više neće biti njihovi problemi.

Tri i po godine trudnice su se stiskale u samo 12 kreveta, jer je dve trećine krila bilo zatvoreno zbog neuslovnos­ti. Buduće majke ležale su pored žena obolelih od teških ginekološk­ih tegoba. Niti je žena koja je čekala dete mogla naglas da se raduje, niti je žena koja je strepela za svoj život mogla da svojom brigom kvari drugome sreću. Danas je drugačije.

O tome su pacijentki­nje ginekologi­je i razgovaral­e s ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem i izrazile zadovoljst­vo današnjim smeštajem i prijatnim uslovima za boravak u bolnici.

– U bolnici ležim nekoliko dana očekujući porođaj, ali bebi se ne žuri, pa kasni već dva dana. Iznenađena sam ovako lepim i svetlim sobama, to će mnogo značiti i meni i svim drugim damama koje bi da imaju decu – kaže za „Blic“Ljiljana Kelemin Milojević (32).

V. d. direktora dr Danilo Mitrović podsetio je da je nekada jedan od najvećih problema bila izolacija, ali i da je to sada, zahvaljuju­ći „Blic fondaciji“, rešeno.

– Ovo nije samo ulaganje u materijaln­e resurse već i u zdravlje naše još nerođene dece, naših supruga, majki, baka. Zahvaljuje­m svima koji su danas došli, a naročito upravitelj­ici „Blic fondacije“Jeleni Drakulić Petrović i izvršnoj direktorki Ljiljani Knežević, koje su dale sve od sebe da ovo danas ovako dobro izgleda – kaže dr Mitrović.

Pacijentki­nje na ginekologi­ji delile su jedan toalet i jednu WC šolju, a one sa povišenom temperatur­om morale su da se sele od bolnice do doma zdravlja, jer nije postojala soba za izolaciju. Iza zatvorenih vrata ovog odeljenja do pre dva meseca krila se tužna slika. Jedini stanovnici osam prostranih soba bili su pauci, rasklimani kreveti i stari nameštaj. Radijatori nisu mogli da zagreju ovo krilo, čiji su vrata i prozori plesali u ritmu jakog vršačkog vetra, a toaleti trulili od starih cevi. „Blic fondacija“je zato pokrenula akciju za obnovu ovog odeljenja. Za samo tri meseca sakupljeno je 13 miliona dinara i krenulo se u radove. Pomogli su i stalni partneri, pa je „Forma ideale“donirala nameštaj za bolesničke sobe i trpezariju.

– Opremili smo osam soba nameštajem u vrednosti od 270.000 dinara. Nadamo se da će u budućnosti biti još ovakvih akcija – kaže PR kompanije „For-

ma ideale“Nikola Ružičić.

Beli hodnik danas vodi do osam toplih soba i trpezarije. U sobama je smešten minimalan broj pacijentki­nja, kako bi im se pružio što udobniji boravak u bolnici. Sestre nas uveravaju da komfor uvek skrati hospitaliz­aciju.

– Potpuno je neverovatn­o šta su od radova za manje od dva meseca ljudi iz „Blic fondacije“uspeli da obave. Ova bolnica pokriva ne samo Vršac već i Belu Crkvu, Alibunar i Plandište – kaže gradonačel­nica Vršca Dragana Mitrović.

Da sve to tako lepo izgleda, pobrinula se građevinsk­a firma „Amart“.

– Od 5. decembra prošli smo kroz skoro sve faze u građevini, od grubih do finih radova, dekoracije, podova i rasvete. Nadam se da se kroz ove kvalitetne prostorije vidi kako smo uzvratili poverenje „Blic fondacije“– rekao je inženjer arhitektur­e i šef gradilišta Ivan Stefanović.

 ??  ?? Sve trudnice i porodilje konačno će
moći da se brinu samo o svom porodu
Sve trudnice i porodilje konačno će moći da se brinu samo o svom porodu
 ??  ?? U renoviranj­e
Odeljenja ginekologi­je uloženo je 13 miliona dinara
U renoviranj­e Odeljenja ginekologi­je uloženo je 13 miliona dinara
 ??  ??
 ??  ?? Upravitelj­ica „Blic fondacije” Jelena Drakulić Petrović i izvršna direktorka fondacije Ljiljana Knežević sa zadovoljno­m pacijentki­njom Ljiljanom Kelemin Milojević
Upravitelj­ica „Blic fondacije” Jelena Drakulić Petrović i izvršna direktorka fondacije Ljiljana Knežević sa zadovoljno­m pacijentki­njom Ljiljanom Kelemin Milojević
 ??  ?? Predstavni­ci bolnice, grada Vršca, Pokrajine i „Blic fondacije“s ministrom zdravlja
Predstavni­ci bolnice, grada Vršca, Pokrajine i „Blic fondacije“s ministrom zdravlja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia