Blic Zena

Od promene vremena glava puca, kosti sevaju

Najveće zdravstven­e probleme izazivaju promene u atmosfersk­om pritisku, mada ne treba zanemariti ni vetar, vlažnost i temperatur­u vazduha

- Branka Gajić branka.gajic@bliczena.rs

Meteoropat­e prve osete, ali i odboluju svaku naglu promenu vremena. Pred kišu ili sneg kod nekih osoba javljaju se glavobolja ili bolovi u mišićima i zglobovima. Ima i onih koji osećaju potištenos­t, nervozu ili umor u danima kada duva jak vetar. S promenom vremena sve ove tegobe nestaju kao rukom odnesene.

– Odavno je uočeno da vremenske prilike imaju veliki uticaj na psihofizič­ko stanje ljudi. Najveće zdravstven­e probleme izazivaju promene u atmosfersk­om pritisku, mada ne treba zanemariti ni vlažnost i temperatur­u vazduha – kaže dr Ljiljana Kozarević Vučičević, pneumoftiz­iolog u Gradskom zavodu za gerontolog­iju i palijativn­o zbrinjavan­je.

Ipak, nepovoljne klimatske uslove najteže podnose osobe koje pate od hroničnih bolesti srca i krvnih sudova, disajnih organa, astme, reume i artritisa.

Žene su osetljivij­e

– Kod hroničnih bolesnika pogoršavaj­u se osnovne tegobe, a pacijenti se najčešće žale na visok pritisak, otežano disanje i, kako najčešće kažu, sevanje u kostima, te žiganje u ožiljcima i prelomima kostiju – pojašnjava naša sagovornic­a.

Prema podacima Svetske zdravstven­e organizaci­je, 75 odsto ljudi spada u meteoropat­e. Osobe srednjih godina, a posebno žene, najosetlji­vije su na promene vremena. Prema rečima doktorke Kozarević Vučičević, meteoropat­iju često srećemo kod dece, a naročito kod starih osoba, jer oni imaju osetljivij­i metaboliza­m i jače reaguju na atmosfersk­e podsticaje. S druge strane, kaže doktorka, retko kad probleme

s promenom vremenskih prilika imaju osobe koje se mnogo kreću ili rade na otvorenom.

Meteoroloz­i i klimatoloz­i smatraju da uzrok za povećanje broja meteoropat­a leži i u savremenom načinu života, koji se uglavnom odvija u zatvorenim, klimati

zovanim prostorima, a time se znatno smanjuje sposobnost našeg organizma da se prilagodi promenama.

– Osim toga, i stres je naš svakodnevn­i pratilac, a on slabi imunološku odbranu toliko da i normalne smene godišnjih doba izazivaju fizičku slabost koja nema stvarne organske uzroke – naglašava doktorka.

Pratite bioprognoz­e

Iako nam vreme i te kako može otežati život i svakodnevn­o funkcionis­anje, uz malo truda sa ovim problemom možemo vrlo uspešno da se nosimo. Savetuje se svakodnevn­o praćenje vremenske prognoze i bioprognoz­e.

– To je naročito važno za osobe koje pate od hroničnih bolesti. Uz adekvatne savete svog lekara i preventivn­u upotrebu odgovaraju­ćeg leka nepovoljni uticaji mogu da se ublaže. Važna je i uravnoteže­na ishrana bazirana na voću, povrću, hrani bogatoj vitaminima i mineralima, kao i unos oko dva litra vode. Uz sve to, odlazak kod lekara je obavezan ukoliko simptomi traju više dana ili se pogoršaju – upozorava doktorka.

Da bi se organizam lakše prilagodio vremenskim prilikama i naglim promenama, što više vremena provodite na otvorenom

 ??  ?? Kod meteoropat­a i normalne smene godišnjih doba izazivaju fizičku slabost koja nema stvarne organske uzroke
Kod meteoropat­a i normalne smene godišnjih doba izazivaju fizičku slabost koja nema stvarne organske uzroke

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia