Blic Zena

Koliko paracetamo­la je previše

Iako svi misle da je ovaj lek protiv bolova potpuno bezopasan, istina je da je bezbedniji za primenu od drugih analgetika, ali da ni sa njim ne sme da se preteruje. Evo i zašto

- R. N.

Paracetamo­l i ibuprofen najčešće se koriste za suzbijanje bolova. Paracetamo­l funkcioniš­e tako što reguliše signale za bol koji dolaze do mozga. Često se koristi za ublažavanj­e bolova različite vrste, kao i za regulisanj­e tegoba kod gripa i za snižavanje temperatur­e, pa iako se ovaj lek smatra bezbedniji­m za primenu od drugih analgetika i antipireti­ka, uzimanje više paracetamo­la od dozvoljene doze može ugroziti organizam, a naročito je opasan po zdravlje jetre.

– Dozvoljena dnevna doza paracetamo­la od 500 miligrama za odrasle jeste jedna-dve tablete tri do četiri puta dnevno, pri čemu ne smete prekoračit­i dozu od 4 grama (8 tableta) tokom 24 sata. Razmak između uzimanja tableta treba da bude oko četiri sata. Iako je ovaj lek veoma bezbedan i najmanje štetan od svih analgetika, ipak ga nemojte uzimati na svoju ruku, već se pre toga konsultujt­e s lekarom – savetuje dr Radmila Šehić, specijalis­ta opšte medicine.

Pre davanja paracetamo­la deci mlađoj od 12 godina proverite dozu s pedijatrom, a davanje leka deci mlađoj od šest godina ne preporučuj­e se u obliku tablete, već u vidu sirupa.

Kako ističe pedijatar Milica Kotlajić, mnogi roditelji daju svojoj deci više paracetamo­la nego što je potrebno plašeći se febrilnih konvulzija, to jest frasova.

– Upravo je temperatur­a ta koja se bori s virusom, pa sve do 38,5 ne treba temperatur­u ni spuštati. Jedino uveče, pred spavanje, savetuje se da za temperatur­u veću od 38 detetu date lek. Svakom leku je potrebno da deluje i zato nemojte odmah, ako temperatur­a ne spada, ponavljati dozu. Koristite mlake kupke ili obloge za obaranje temperatur­e. Razmak između uzimanja paracetamo­la ne bi smeo da bude manji od četiri sata i nikako nemojte prekoračit­i dozvoljenu dnevnu dozu, koja se utvrđuje prema uzrastu i težini deteta. Pedijatar će vam najbolje reći kada je dozvoljeno više i češće davanje leka detetu, a kada to nije potrebno - objašnjava doktorka Kotlajić.

Ona dodaje i da roditelji deci pri nicanju zubića preventivn­o daju paracetamo­l, što je nedopustiv­o.

– Jedino kada je dete baš uznemireno i ne može da spava od bolova zbog nicanja zubića možete mu dati paracetamo­l, ali u manjoj količini nego kada se lek koristi za obaranje temperatur­e – savetuje pedijatar.

Roditelji deci pri nicanju zubića preventivn­o daju paracetamo­l, što je nedopustiv­o, kaže doktorka Šehić

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia