Blic Zena

Ne odlažite veliku nuždu

Ukoliko trpite i izbegavate odlazak u toalet jer vam je neprijatno pošto niste kod kuće, znajte da to vrlo loše deluje na zdravlje, a kako vreme prolazi, stanje se pogoršava

-

Osetili ste potrebu za velikom nuždom, ali trpite i mučite se jer niste kod kuće, već na poslu ili kod prijatelja?

Nema sumnje da to nije nimalo prijatno, ali treba da znate da što više pomerate odlazak u toalet, gore su posledice po vaše zdravlje.

Zato bi bilo najbolje da se olakšate čim vam telo pošalje signal da je vreme za veliku nuždu, što se obično događa odmah pole jutarnje kafe ili obroka. U suprotnom, evo kako se to odražava na vaše telo. Sigurni smo da vam se neće dopasti.

POSLE DVA SATA NADUTOST

U prva dva sata osetićete pritisak u abdomenu, a nije isključeno ni da ćete dobiti grčeve, praćene uvek neprijatno­m nadutošću. To će svakako stvoriti i nervozu i ometaće vas u obavljanju svakodnevn­ih obaveza.

POSLE ŠEST SATI ZATVOR

Vaše telo će se na sve načine boriti protiv stolice koje želi da se oslobodi, pa ne treba da vas čudi ako vam se u ovom periodu učini da je potreba za toaletom prošla. Zapravo, to je signal da polako ulazite u stanje konstipaci­je.

KRAJNJE REŠENJE LAKSATIVI

Nije da će vam život biti ugrožen zbog ovog suzdržavan­ja, ali posledice će biti neprijatne – izuzetno tvrda stolica. Zbog toga ćete verovatno morati da posegnete za laksativim­a. Zato je najbolje da zaboravite na idealne uslove i stid i veliku nuždu obavite kad vam telo da znak za to, ako ne odmah, onda barem u prvih sat-dva. N. D.

Posteljinu menjajte jednom nedeljno

Svakome se desi da zaboravi da na vreme promeni posteljinu, mada je poznato da ne treba da prođe više od sedam dana između dva menjanja. U suprotnom, to će se loše odraziti na naše zdravlje jer na posteljini ostaju tragovi znoja, ali i mrtve ćelije naše kože koje su idealna hrana za grinje. A njihov izmet izaziva alergije. Osim toga, mogu se razviti i gljivice i mnoge druge bakterije. Sve ovo prouzrokuj­e iritaciju kože, kijanje i osetljivos­t očiju. Zato pazite da posteljinu otkuvavate jednom nedeljno.

Šećer je krivac za vaginozu

Bakterijsk­a vaginoza najčešća je infekcija vaginalnog područja, a simptomi su obično promena boje sekreta i njegov neprijatan miris, ponekad i peckanje i svrab. Uzročnik je narušena vaginalna flora, to jest smanjen broj dobrih bakterija i pojačan razvoj loših. Pokazalo se da su krivci za ovu pojavu stres, dugotrajna upotreba antibiotik­a, ali i veliki unos šećera i preterana higijena intimnog područja, upotreba neodgovara­jućih mirišljavi­h gelova za intimnu zonu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia