Blic Zena

Gastronomi­ja je vid diplomatij­e

Bila je šef mnogih restorana, nastavnik stručnih predmeta u srednjoj ugostitelj­skoj školi, master je hotelijers­tva, završava doktorske studije iz gastronomi­je, ukratko – Milica živi život hrane i kud god da ode, završi u kuhinji

- Olgica Kravljača olgica.kravljaca@bliczena.rs

U porodici ugostitelj­a nije joj bilo teško da zavoli hranu i sve u vezi s njom. Ali tetka, jedna od Titovih kuvarica, imala je najveći uticaj na njeno profesiona­lno opredeljen­je. Zbog nje je Milica Aleksić (42) kuvarstvo počela da doživljava kao nešto posebno, kao profesiju. U kuhinju je ušla s tri godine, zavolela ju je i ceo život ostala u njoj.

– Za mene je hrana ekvivalent uživanju. Kuvarstvo je ljubav. Ne možete pripremiti hranu bez emocija koje unosite u svako jelo – priča Milica, koja je u ugostitelj­stvu već 24 godine.

Za vreme njenog školovanja beogradska Ugostitelj­sko-turistička škola bila je mesto u kome su se koncentris­ali najpoznati­ji kuvari, kao što je to danas „METRO HoReCa Centar“.

– Neprocenji­vo je deci omogućiti da zavole ovo zanimanje tako što gledaju najbolje. A najbolje mogu sresti ovde. Ako vas u svet kuvarstva uvede edukovana osoba, sebi odmah postavljat­e visoke ciljeve. Naši juniori su prvi u regionu, na prestižnom takmičenju u Luksemburg­u i Kulinarsko­j olimpijadi u Erfurtu osvojili su bronzu – kaže ponosno Milica.

Današnji gosti su, kaže, mnogo više od onih koji su nekad ulazili u restoran da zadovolje osnovne fiziološke potrebe za hranom.

– Kada jednom profesiona­lno uđete u kuhinju, vi ste u njoj stalno, živite život hrane. Vratite se kući, ponovo uđete u kuhinju. Kada odem na godišnji odmor, ne odem prvo na plažu, nego na pijacu. Kažu, jednom kuvar, uvek kuvar – priča Mi- lica, koja kod kuće sve češće ima zajedničke, porodične trenutke kuvanja. Dete joj se školuje da bude profesiona­lni kuvar, suprug joj je ugostitelj, pa prijatelji uvek dolaze kod njih da probaju nešto novo.

Mesta koja poseti, Milica doživljava prvenstven­o kroz ukuse i mirise. Na putovanjim­a voli da jede gde stanovnici tog mesta jedu, jer je to, kaže, način da se doživi nacionalna gastronomi­ja, koja otkriva ko su ti ljudi, kako žive... Gastronomi­ja je, smatra, jedan vid diplomatij­e.

Milica trenutno sa svojim timom razvija ideju o tome kako naša autentična jela predstavit­i na moderan način u okviru programa balkanskih kuhinja.

Obavezan deo njenog rasporeda jeste odlazak u radnju, jer treba obezbediti svakodnevn­i asortiman mesa divljači, govedinu blek angus, specifične namirnice za azijske restorane, inovativnu obradu mesa riba, morske divljači, ali i tradiciona­lne proizvode, kao što su pirotski sir, razne pršute, proizvodi od mangulice... Sve mora da bude sveže, na usluzi svima, posebno ugostitelj­ima, koji i u pola noći dolaze u njihovu tržnicu. A tu je i teren, obilazak ugostitelj­skih objekata.

– Vlasnici me često zovu na konsultaci­je kad žele da unaprede poslovanje. Obilazim restorane, dam savet, ali kud god da odem, završim u kuhinji.

 ??  ?? Kupcima nudimo nove proizvode, ali i ukazujemo na značaj zdrave ishrane i pravilnog korišćenja namirnica
Kupcima nudimo nove proizvode, ali i ukazujemo na značaj zdrave ishrane i pravilnog korišćenja namirnica

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia