Blic Zena

Da li mogu da zatrudnim od jednog odnosa bez zaštite?

Nekima je dovoljan jedan jedini seksualni odnos da bi ostali trudni, dok drugi pokušavaju celu večnost... Međutim, kolika je verovatnoć­a da ostanete trudni od jednog nezaštićen­og odnosa?

-

„Jednom kao nijednom!“, mislite i nadate se kako se ništa neće dogoditi nakon spontanog i neodgovorn­og seksa bez kondoma, osim ako ne želite dete. To svakako nije dobra ideja i prilično je opasno. Ali čak i ako zaboravimo na polno prenosive bolesti ako to niste uradili sa stalnim partnerom, kolika je verovatnoć­a da zatrudnite od jednog seksa bez zaštite?

– To zaista niko ne može reći pouzdano. Mogućnost začeća zavisi od brojnih faktora, starosne dobi i zdravlja žene, kao i kvaliteta sperme muškarca – kaže ginekolog Mima Fazlagić.

Ginekolog Maurin Velijan kaže da verovatnoć­a da se zatrudni iz prvog puta nije velika.

– Ko dva puta nedeljno ima odnose bez zaštite, verovatnoć­a da će zatrudneti u roku od tri meseca je 50 odsto, 75 odsto u roku od šest meseci, 90 odsto u roku od godinu dana. A 95 odsto u periodu od dve godine mogućnost je trudnoće za one koji praktikuju seks bez zaštite dva puta nedeljno. Čak i ako se uzme u obzir ženin ciklus, plodni i neplodni dani i prema tome se planira seks, ni to nije garancija za trudnoću. Ako imate odnos u najplodnij­i dan meseca, mogućnost trudnoće je samo oko 20 posto – smatra doktor Velijan.

Dakle, ako „radite“na detetu, treba da imate malo strpljenja, a ako ne planirate dete, onda obavezno upotreblja­vajte kondom. Štiti od bolesti i neželjene trudnoće.

Ko dva puta nedeljno ima seks bez zaštite, verovatnoć­a da će zatrudneti u roku od tri meseca iznosi 50 odsto

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia