Blic Zena

Izaberite pravi probiotik

Dobri probiotici su oni s više od pet milijardi živih mikroorgan­izama, što znači da su izuzetno koncentrov­ani, a samim tim i delotvorni­ji od drugih

- Prof. dr Miodrag Krstić, gastroente­rolog

Svi smo čuli za probiotike. Uglavnom znamo čemu služe i koliko su korisni, ali ne znamo kako da od preko 90 registrova­nih probiotski­h preparata nađemo baš onaj koji nam treba i odgovara.

Sa prof. dr Miodragom Krstićem, gastroente­rologom Kliničkog centra Srbije, razgovaral­i smo o tome šta su probiotici, zašto su važni za naš organizam i kako da izaberemo i koristimo pravi probiotski preparat.

ŠTA SU PROBIOTICI

Probiotici su prijateljs­ki mikroorgan­izmi koji su dobri za naše zdravlje, a posebno za naš probavni sistem. Prema definiciji Svetske zdravstven­e organizaci­je radi se o živim mikroorgan­izmima koji, ako se unesu u dovoljnim količinima, ostvaruju dobrobit za ljudsko zdravlje.

U normalnim uslovima dobre bakterije čine oko 90 odsto mikroba koji žive u našim crevima. Ali faktori poput ishrane, stresa, raznih hroničnih i akutnih bolesti, kao i primene nekih lekova, pre svega antibiotik­a, mogu da poremete ravnotežu i dovedu do problema s vare- njem, pada imuniteta, proliva ili zatvora.

Tada nastupaju probiotici, koji pomažu da povratimo prirodnu ravnotežu u stomaku.

ZAŠTO SU VAŽNI ZA NAŠE ZDRAVLJE

Danas su probiotski preparati postali nezamenlji­vi u tretmanu velikog broja akutnih i nekih hroničnih bolesti organa za varenje.

Dokazano je da probiot- ske kulture blagotvorn­o deluju na crevnu floru, a ona je od presudnog značaja ne samo u lečenju stomačnih problema već i u održavanju sveukupnog zdravlja.

Ako se za dvadeseti vek kaže da je bio vek antibiotik­a, onda će ovaj naš, dvadeset prvi, biti vek probiotika.

Probiotici se razlikuju po sastavu, koncentrac­iji i efikasnost­i. Dobri probiotici su oni s više od pet milijardi živih mikroorgan­izama, što znači da su izuzetno koncentrov­ani, a samim tim i delotvorni­ji od drugih.

Takođe, nisu svi probiotici efikasni kod istih problema. Različiti sojevi mogu dovesti do različitih efekata na zdravlje.

Zbog toga je, pre nego što izaberete probiotski preparat, potrebno da znate zbog čega ga uzimate. I najvažnije, treba birati samo one s dokazanim dejstvom.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia