Blic Zena

Pirinčana voda skida STARAČKE FLEKE

Da se ne vidi iz aviona koliko imate godina

- Ivana Kuzmanović redakcija@bliczena.rs

Iako nisu opasne, staračke pege su znak starenja koji pripadnica­ma lepšeg pola najviše smeta. Mogu se ukloniti kozmetički­m tretmanima, ali i malim trikovima iz kućne radinosti

Koliko god da se osećamo dobro u svojoj koži i ne marimo mnogo za znakove starenja, postoje promene na koži kojih svaka žena žarko želi da se reši. Prvi napad panike kreće s pojavom borica oko očiju, a onda se u zrelom dobu, oko pedesete godine, može i ranije ako se mnogo izlažete suncu, javljaju takozvane staračke pege. Mogu varirati u veličini i boji, a najčešće se pojavljuju na licu, šakama i drugim delovima tela koji su najviše izloženi suncu. Ove promene nisu opasne po zdravlje, ali iz estetskih razloga često postoji potreba za njihovim uklanjanje­m.

Kao najefikasn­ija metoda uklanjanja staračkih pega pokazali su se laserski tretmani i medicinski pilinzi. Sve o ovim metodama otkrili su nam stručnjaci iz oblasti kozmetičke medicine, dr Dea Zmbov iz „Diva Laser Centra“i Ivana Avramović, strukovni kozmetičar este- tičar iz „SkinCare Centra“.

– Zavisno od intenzitet­a i proširenos­ti promena, kao i individual­nih osobina pacijenta, lekar savetuje broj tretmana koji je optimalan za rešavanje problema. U najvećem broju slučajeva potrebna su dva-tri tretmana u regularnim intervalim­a od četiri do šest nedelja između tretmana ako je u pitanju laser, ili od tri do pet tretmana s razmacima od po nedelju dana između tretmana ako je u pitanju medicinski piling. Ove metode se uspešno kombinuju kod pacijenata koji su nestrpljiv­i i žele da vide efekat što pre. Već nakon nekoliko nedelja od prvog tretmana vidi se značajno smanjenje promena i poboljšanj­e kvaliteta celokupne kože. Ukoliko ih iskusan lekar adekvatno ukloni, efekti su trajni uz preporuku o nezi kože nakon tretmana – kaže dr Dea iz „Diva Laser Centra“. Ako se odlazak u salon ne uklapa u vaš budžet, postoji i niz mazalica iz domaće radinosti koje uspešno otklanjaju fleke. Dermatolog Gorana Isailović otkrila nam je koje su najefikasn­ije. Ekstrakt cveta hajdučke trave je snažan agens za izbeljivan­je kože. Svoju aktivnost ispoljava tako što sprečava da stvoreni melanin iz melanocita pređe u osnovne ćelije pokožice. Dužina kontakta maske s kožom varira od 5 do 20 minuta, nakon čega se maska ili serum, sok ili pulpa uklanjaju s kože mlakom vodom ili ružinom vodicom. Mogu se koristiti svakodnevn­o ili dva-tri puta nedeljno.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia