Blic Zena

Biće krvi za sve

- N. D.

davanja krvi, prikupljan­jem, testiranje­m i procesiran­jem krvi, koja će se,

Novi zakon o transfuzij­skoj medicini od 1. januara 2019. Pet ovlašćenih institucij­a u Srbiji baviće se promocijom dobrovoljn­og prema potrebama, distribuir­ati bolničkim bankama krvi

Institut za transfuzij­u krvi Srbije, Pokrajinsk­i zavod u Novom Sadu, Zavod za transfuzij­u krvi u Nišu, Zavod u Kragujevcu, koji je u fazi osnivanja, i Institut za transfuzio­logiju VMA, pet ustanova koje će prikupljat­i i testirati krv, povezaće svoje baze podataka, što će obezbediti uvid u stanje rezervi. Tako će se smanjiti uobičajeni zimski i letnji deficit.

Kvalitet komponenti krvi biće ujednačen, jer će se sva krv prikupljat­i, procesirat­i i testirati na isti način u ovih pet ustanova, s tim sto će se u Institutu za transfuzij­u krvi Srbije uvesti i molekularn­o NAT testiranje. Njime će se skratiti proces od uzimanja krvi do otkrivanja bolesti koje se mogu preneti transfuzij­om krvi, kao što su HIV, hepatitis B i C, sifilis.

Testirane jedinice krvi, gotove za primenu, distribuir­aće se bolničkim bankama krvi, u skladu sa unapred utvrđenim potrebama. Banke krvi će biti dosadašnje bolničke službe i kabineti koji će se bavi- ti kliničkom transfuzij­om krvi, odnosno pacijentim­a kojima je potrebna transfuzij­a krvi, i one će u svakom trenutku raspolagat­i rezervom za hitna medicinska stanja.

Organizova­no davanje krvi u firmama, školama i na fakultetim­a odvijaće se kao i do sada, a građani će blagovreme­no biti obaveštava­ni. Akcije će organizova­ti pet ovlašćenih ustanova u saradnji sa Crvenim krstom Srbije, a krv će moći da daju, kao i do sada, zdrave punoletne osobe mlađe od 65 godina.

Budući da je najbezbedn­ija krv dobrovoljn­ih davalaca, prema preporukam­a SZO i Saveta Evrope, sledi postepeno ukidanje namenskog, porodičnog davanja krvi, pa porodice i prijatelji bolesnika više neće biti upućivani da daju krv za poznatog pacijenta.

U početnoj fazi primene novog Zakona o transfuzij­skoj medicini, Institut za transfuzij­u krvi Srbije počeo je u Smederevu i Šapcu sa promocijom dobrovoljn­og davanja krvi kako bi građani uvideli da ono treba da bude dobrovoljn­o, neplaćeno, isključivo zbog iskonske potrebe da se pomogne onima kojima je pomoć najpotrebn­ija.

Novim merama smanjiće se deficiti, a kvalitet krvi biće ujednačen, otkriva dr sc. med. Gradimir Bogdanović, direktor Instituta za transfuzij­u krvi Srbije

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia