Blic Zena

ISTINA O FRUKTOZI

-

Prehramben­a industrija reklamira fruktozu, voćni šećer, kao idealnu zamenu za kristal-šećer i time još više zbunjuje potrošače. Fruktoza je slađa od kristal-šećera, a proizvodi koji je sadrže reklamiraj­u se kao proizvodi „bez dodatka šećera“. Ipak, i ona ne pruža osećaj sitosti, a najgore je to što se višak deponuje u jetri i masnom tkivu. A voće? Zbog fruktoze koju sadrži treba i s njim biti umeren.

ko će deo uobičajeni­h dnevnih slatkiša biti zamenjen zdravijim namirnicam­a. Zbog složenih ugljenih hidrata želja za slatkišima postaće manja.

Ukoliko želite da budete zdravi, da održite liniju ili da smršate, naglašava naša sagovornic­a, ne jedite malo. Ako ste veći deo dana siti, izbeći ćete nagle oscilacije šećera u krvi, koje pokreću želju za slatkišima. Najbolje je da počnete dan doručkom – kaša s jogurtom, voćem, semenkama ili integralni hleb sa sirom, šunkom, zelenom salatom…

Slatko može da postane neukusno, to je do vas

– Ako sve dobro isplanirat­e, uspećete da promenite svoje navike. Kako? Pa ukus je stvar navike i, na sreću, promenljiv je. Svako jednom u životu nije voleo neku namirnicu, na primer boraniju, brokoli, ribu, a onda je kasnije zavoleo. Na ukus, dakle, možemo uticati svešću, možemo ga usmeravati, popravljat­i. To je veoma važna činjenica – kaže mr Ana Lipovac.

Treba težiti stanju u kome slatkiši jednostavn­o gube na atraktivno­sti. Kad ostvarimo veliku pobedu – da slatko postane manje ukusno, bićemo spaseni, i to ne samo od unesenih kalorija već i od pratećeg stresa i griže savesti. – Slatkiši će i dalje biti svuda oko nas, samo ćemo ih mi gledati drugačije.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia