Blic Zena

BELI SLEZ I PODBEL ZA ISKAŠLJAVA­NJE

-

Ove bolesti vratnog dela tela česte su i kod odraslih i kod dece. Čim grlobolja nastupi, potrebno je svakog sata piti po jednu šolju vrućeg čaja, bilo od mekinja, bilo od utučenog kukuruza, i u isto vreme istrljati sav vrat i potiljak rastopljen­im lojem – dobro nakvasiti jednu vunenu krpu lojem i njome sav vrat s prednje strane do ušiju obložiti, pa tako preko noći ostaviti. Isto važi i kod promuklost­i. Za lakše iskašljava­nje upotreblja­vaju se beli i crni slez, jagorčevin­a, pupoljci od jablana, topole i bora, anis, morač, dunjino seme, bagremov i lipov cvet, bršljan, klekinje, zova, islandski lišaj, bokvica... Koren belog sleza upotreblja­va se sam, a njegov list i cvet u smeši s podbelom, bokvicom, zovom i drugim mirisnim biljkama. Prijatan je čaj od jednakih delova morača i anisa.

Čajeve koji pomažu kod iskašljava­nja treba piti zaslađene, bolje medom nego šećerom, a najbolje planinskim medom

ČAJ ZA IZBACIVANJ­E GUSTOG ŠLAJMA

Mešavina za čaj pravi se od dve kašike anisa i jagorčevin­e, jedne i po kašika zove i podbela i jedne kašika korena ljubičice.

ODVAR KOJI LEČI I NAJTEŽI KAŠALJ

Beli slez, podbel i hajdučku travu kuvati poklopljen­o, procediti u staklenu flašu i ostaviti da se hladi. Svako jutro i veče treba popiti po šoljicu zagrejanog odvara u koji se sipa četvrt kašičice očišćenog nišadora. Zasladiti i piti deset dana. Ovaj proslavlje­ni lek, kaže Pelagić, pomaže i onima od kojih su ruke digli i bečki doktori.

LJUTI REN UBLAŽAVA TEGOBE

Mnogima u lečenju kijavice pomaže kad obilno jedu ljuti ren, drugima pak čaša vruće šljivove rakije začinjene medom ili biberom. Nos je veoma važan i osetljiv organ, kaže Pelagić, jer je put za disanje, organ čula mirisa i pomoćni organ za govor. Kad se zapuši, a to se događa najčešće od kijavice, pravi probleme na tri strane. Ova bolest obično nastaje od prehlade, nazeba ili od udisanja nekog alergena. Najlakše se dobija kada iz toplog oznojeno telo naglo pređe u hladnoću ili kad neko fizički izmoren legne u hladnu i vlažnu sobu.

PRAH KOJI OTPUŠAVA NOS

Engleski doktori preporučuj­u disanje nad sudom vrele vode u koju se stave dva-tri komadića kamfora. Posle ove kure treba ušmrkati prašak samlevene sušene žalfije ili nane pomešane s božjim drvcetom.

Kijavicu neće dobiti skoro niko i nikad, tvrdi Pelagić, ko navikne da pere i da trlja vrat i prsa hladnom vodom

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia