Blic Zena

Šetajte se s rukama na leđima

-

Iako ovo oboljenje izazivaju bakterije, te su za lečenje neophodni antibiotic­i, narodni lekovi su se pokazali kao odlična pomoćna sredstva koja olakšavaju tegobe i ubrzavaju ozdravljen­je. Jedan od proverenih metoda jeste obloga od ljute rakije i aleve paprike. Dvostruka lanena krpa pokvasi se rakijom, pa se obilno pospe alevom paprikom i privije na bolno mesto, te drži oko deset sati. Zatim se stavi još jedan oblog i bolesnik bude kao nov.

OBLOG ZA NAZEB

Pluća se oblažu sveže samlevenim brašnom slačice, ali čim bolesnik oseti da ga peče, skinuti oblog i mesto koje je pocrvenelo namazati uljem ili mašću da se ne jave plikovi. Ovaj lek je dobar i kod nazeba.

ŽALFIJA ZA TEMPERATUR­U

Kad jezik izgori od temperatur­e, lek je da se skuva u mleku malo žalfije i belog sleza, sa malo meda, šećera i šafrana i time se ispiraju usta nekoliko puta na dan. Uvek treba da bude toplo.

KISELINE RASTAVIĆA UBLAŽAVAJU INFEKCIJU

Rastavić sadrži veliku količinu silicijumo­ve kiseline, kojoj se pripisuju svojstva da potpomaže prirodni proces lečenja nekih infektivni­h bolesti pluća. Dve kašike smeše dobijene od 75 g rastavića, 150 g treskota i 50 g smrdljive koprive prelije se sa tri šolje ključale vode i kuva sve dok se ne dobiju dve šolje odvara. Ova količina treba da se popije tokom dana, u više navrata.

PRIRODNI LEK ZA DEČJI KAŠALJ

Punu kašiku sitno isečenog

korena od belog sleza treba preliti sa 200–300 grama obične čiste hladne vode, dobro promešati i ostaviti da sto

ji pola sata u poklopljen­om sudu. Za to vreme promešati koji put. Procediti kroz čistu tkaninu, jer se tako ekstrahuje samo lekovita sluz. Dobijena tečnost se može po želji i zagrejati da proključa, zasladi se medom ili šećerom i pije po jedna kafena šoljica nekoliko puta na dan. Pre upotrebe se uvek malo zagreje, jer je ta

ko prijatnije za piće. Čist, svež vazduh glavno je sredstvo i za održanje zdravlja i za iskorenjiv­anje bolesti. Čist vazduh krepi ne samo telo i zdravlje telesno već i duh, pamet, živahnost.

Ko provodi dosta vremena u prirodi, na čistom vazduhu, neće ga lako snaći kijavica, nazeb, zapaljenje pluća, nervoza, žlezde oko vrata... Vrlo je važno da čovek što više i što dublje udiše čist vazduh, jer on podmlađuje krv, oporavlja malaksalos­t i daje leka raznim bolestima.

Dok se šeta, čovek treba da ide ispravljen­ih leđa, izdignutih prsa i da spoji ruke na leđima. Time omogućava plućima – beloj džigerici – da kroz sve svoje šupljine primaju i izbacuju vazduh. A što je više vazduha u telu, tačnije kiseonika, krv je čistija.

Zato svoj dom treba često provetrava­ti. U isti prostor treba da dopire i dovoljna količina prirodnog svetla. U prostoriji u kojoj se spava noću ne treba držati ni biljke, koje troše kiseonik i ispuštaju ugljen-dioksid. Takođe, ne treba sušiti veš, koji vlaži vazduh.

Kada je u prostoriji pretoplo ili kada se dugo ide po suncu, a čovek je previše obučen, dolazi do toplotnog udara. Celo telo je pregrejano i ne može da odaje toplotu ni vlagu, disanje je otežano.

Odrastao čovek u proseku za minut udahne i izdahne 15 puta, tj. unese 8 litara vazduha, što je 480 litara na sat ili 11.500 litara dnevno. Od toga uzme oko 2.000 litara kiseonika.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia