Blic Zena

Još jedna obavezna vakcina

-

Šta sve treba da znate o novom cepivu

Vakcina protiv pneumokoka obavezna je od 1. marta i besplatna je za svu decu rođenu

posle 1. januara ove godine

Deca rođena od početka ove godine primaće još jednu obaveznu vakcinu, cepivo protiv bakterije streptokok­us pneumonija ili pneumokoka. Imunizacij­a je počela 1. marta, pa stoga otkrivamo zbog čega su pneumokoke postale pretnja i kad je pravo vreme za vakcinacij­u.

OD ČEGA ŠTITI

Prema podacima Svetske zdravstven­e organizaci­je, više od 1,6 miliona osoba godišnje umre od oboljenja izazvanih bakterijom streptokok­us pneumonija, a gotovo polovinu čine deca ispod pet godina života. Na globalnom nivou ova oboljenja predstavlj­aju vodeći uzrok smrtnosti kod dece uzrasta do pet godina.

Nova obavezna vakcina štiti decu od najčešćih komplikaci­ja izazvanih pneumokoko­m, a to su upale uha i pluća, sinuzitisa, meningitis­a, bronhitisa i sepse.

– Bolesti izazvane bakterijom streptokok­us pneumonija, ili pneumokoko­m, veoma su česte u predškolsk­om uzrastu i predstavlj­aju jednu od naj-

češćih bakterija koje se izoluju. Ova bakterija postoji u preko 100 različitih tipova, ali trinaestov­alentna vakcina štiti od 13 tipova koji izazivaju komplikaci­je – otkriva dr sc. med. Nevenka Raketić, specijalis­ta pedijatrij­e i imunologij­e u ordinaciji „Dr Raketić“.

Ona kaže da se do sada vakcina uglavnom davala na ličnu inicijativ­u roditelja pred polazak u kolektiv da se dete ne bi često razboleval­o, ili, ako se razboli, da bolest kraće traje i da se izbegnu komplikaci­je.

KAD SE DAJE

Kod novorođenč­adi davanje vakcine počinje kad napune šest nedelja ili kasnije u tri doze do kraja šestog meseca s razmakom od četiri do šest nedelja. Godinu dana posle treće doze sprovodi se revakcinac­ija.

– Odojčad uzrasta od sedam do 11 meseci treba da prime dve doze. Interval između doza treba da bude najmanje mesec dana. Primena treće doze preporučuj­e se u drugoj godini života – kaže doktorka Raketić.

 ??  ?? Vakcina protiv pneumokoka je jedanaesta obavezna vakcina protiv zaraznih bolesti koju primaju deca u Srbiji
Vakcina protiv pneumokoka je jedanaesta obavezna vakcina protiv zaraznih bolesti koju primaju deca u Srbiji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia