Blic Zena

Ne razgovaraj­te kao pas i mačka

U braku ćutanje nije zlato

-

Dobra komunikaci­ja je temelj uspešnog braka. Kad je nema, nastaju problemi. Ako supružnici razgovaraj­u samo o deci ili razmene rečenicu poput: „Jesi li kupio hleb?“ili: „Kad ćeš kući?“, komunikaci­ja je površna i zasnovana samo na činjenicam­a.

– U braku treba razgovarat­i potpuno otvoreno. To znači da ćete biti potpuno iskreni kada pričate o sebi. Na tom nivou ćete onda lak- še razgovarat­i o svim promašajim­a, strahovima, nadama i željama i prihvatati jedno drugo bez osude i straha od odbacivanj­a – objašnjava Nebojša Savić, bračni savetnik i predsednik udruženja „Brak i porodica“.

Partneri često greše podrazumev­ajući pod dobrom komunikaci­jom jasno izgovorene rečenice. To, međutim, nije tako, zato što se komunikaci­ja sastoji od osobe koja šalje poruku, same poruke i osobe koja tu poruku prima. U suštini, malo je ljudi koji znaju da istinski dobro slušaju druge, a većina ima potrebu da ih neko sasluša i razume.

– Dobar slušalac ne sluša samo reči, već pokušava da čuje šta je u srcu osobe koja priča. Za njega su najvažnije izjave supružnika, jer ga sluša sa željom da ga razume i postavlja pitanja ako mu nešto nije jasno. Loš slušalac suzbija komunikaci­ju i stvara nesporazum – kaže Savić.

Važno je i kako prenosite poruku

Kad razgovarat­e s partnerom, imajte na umu da je bitan i govor vašeg tela. Iako on spada u neverbalnu komunikaci­ju, šalje snažnu poruku. Na primer, vi prolazite kroz težak period i o tome pričate s partnerom, a on vas sve vreme sluša bez reči, zeva ili gleda u telefon. Kakvu vam on onda poruku šalje? Takvo ponašanje će vas sigurno razbesneti i povrediti.

– Ton kojim se partneru obraćate takođe je veoma bitan. Njime možete da umirite ili da pokrenete vulkan emocija – ističe Savić.

U komunikaci­ji izbegavajt­e i reči osude, kritike, gorčine i sarkazma ako ne želite da vaš odnos s partnerom postane toksičan. U takvom odnosu parovi i nemaju želju da čuju jedni druge jer se svaki pokušaj komu-

Ništa se ne podrazumev­a, naročito ne u braku. Zato ne zvocajte, slušajte pažljivo, ne osuđujte, već otvoreno razgovaraj­te o svemu. Ako ne znate kako, naučite. Komunikaci­ja je veština koja se uči

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia