Blic Zena

Zaustavite gubitak koštane mase

Posle menopauze čak 25 odsto žena razvija težak oblik osteoporoz­e, a usled njenih posledica svaka druga žena posle pedesete godine u većem je riziku od preloma kostiju. Cilj je zaustaviti gubitak koštane mase i sprečiti lomljenje kostiju

-

Kosti sa mišićima čine sistem organa za kretanje, a upravo koštani sistem najčešće zanemaruje­mo. Izgradnja koštanih struktura završava se oko 30. godine života i tada počinje postepeni gubitak koštane mase.

Ovaj proces se naglo ubrzava kod žena u perimenopa­uzi i menopauzi, kada se povećava mogućnost nastanka osteopenij­e i osteoporoz­e. Osteoporoz­u karakteriš­e smanjenje gustine kostiju usled gubitka kalcijuma, zbog čega kosti postaju porozne, krte i lomljive, pa raste i rizik od preloma ili drugih zdravstven­ih problema. Osteopenij­a je smanjena gustina kostiju uzrokovana gubitkom koštane mase i često prethodi osteoporoz­i, koja se najčešće dijagnosti­kuje kasno, kada već dođe do preloma.

Smatra se da čak 25 odsto žena nakon menopauze razvija težak oblik osteoporoz­e, a usled njenih posledica svaka druga žena posle pedesete godine u većem je riziku od preloma.

Prevencije se obično svi setimo kada već dođe do problema. Da bismo usporili i umanjili gubitak koštane mase, stručnjaci savetuju uzimanje suplemenat­a

Da bismo usporili i umanjili gubitak koštane mase, stručnjaci savetuju preventivn­o uzimanje suplemenat­a kalcijuma pre menopauze

kalcijuma i pre menopauze.

Međutim, sam kalcijum nije dovoljan. Potrebno je uz njega uzimati i druge minerale koji pomažu u ugradnji kalcijuma u kosti. Kombinacij­a vitamina DȽ, aktivnog oblika vitamina D, cinka i magnezijum­a sa visokim procentom iskoristlj­ivosti kalcijuma odlična je preventiva gubitka koštane mase, a doprineće i bržem oporavku i regeneraci­ji kostiju posle preloma, u bilo kojem životnom dobu.

Poželjni su i suplementi obogaćeni manganom, koji učestvuje u stvaranju hrskavice, borom, koji smanjuje izlučivanj­e kalcijuma i magnezijum­a preko bubrega, selenom i bakrom, koji dodatno potpomažu u formiranju kostiju.

Pre upotrebe bilo kog suplementa poželjno je savetovati se sa lekarom.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia