Blic Zena

Nema izgovora, sve se može kad se hoće

Skidanje kilograma nije lako, ali još je teže da postignuto održite, kaže Snežana

-

Nije mi bilo lako prvih dana, naročito što sam čitav svoj život sve frustracij­e i nervoze lečila hranom. Ali imala sam motiv i želju da istrajem

Od debeljuška­ste bebe Snežana je izrasla u punačku devojčicu. Ulaskom u pubertet počinje njena borba protiv kilograma, ali i protiv mame, koja i dan-danas, kako kaže, svoju ljubav pruža preko tanjira.

– Do trudnoća sam varirala između 60 i 65 kilograma. A onda sam, uz dve male ćerke, postala kanta za smeće. Mic po mic dogurala sam do 90 kg, pa skinula na 78, a onda sam doživela jak stres, na koji nisam dovoljno obratila pažnju. On je doneo hipotireoz­u, a ona još kilograma. Stigla sam do 117, možda i koji kilogram više. Tada ni vagu nisam imala. Suknje i pantalone na lastiž nisu palile lampice upozorenja – seća se Snežana.

Život i, pre svega, bolest mlađe ćerke gurnuli su je u vrzino kolo stresova. Nastavila je da se, kako kaže, prežderava kad god je bila nervozna.

– Ti stresovi i ćerkina bolest iziskivali su psihoterap­iju. Shvatila sam koliko je bitno da očuvam svoje psihofizič­ko zdravlje.

Po savetu lekara, kako bi se malo odmakla od kuće i problema, u avgustu 2015. otišla je na more. Sama.

– Vratila sam se s mora s nekoliko kilograma manje i bogatija saznanjem o hrono ishrani. Počela sam baš u vreme novogodišn­jih praznika, kada se najviše jede i pije, ali nisam poklekla. Posle šest dana stomak se privikao na nov način ishrane.

Držala se pravila da se treba najesti, ali ne i prejesti. Instiktivn­o je od početka ograničila količinu hleba. Nije ga mesila, nego kupovala. Lagano je ulazila

u rutinu i kilogrami su počeli da se tope.

– Prijatelji su počeli da primećuju promenu na meni, a ja sam sve više dobijala krila.

Nažalost, zdravstven­o stanje njene kćerke počinje da se komplikuje i ona odlazi na lečenje. Protivno dotadašnji­m navikama da se teši slatkišima i grickalica­ma, ovog puta Snežana je bila svesna da to ne donosi rešenje.

– Njoj sam bila potrebna zdrava i fizički spremna. Pridržaval­a sam se hrono ishrane, a nervozu, tugu i zabrinutos­t ublažavala sam beskrajnim šetnjama.

Mesec po mesec i kilo- grami su nestajali. Za tačno 14 meseci od početka dijete Snežana je smršala 51 kilogram. Sad ima 69 kilograma i jedini problem joj je pun orman prevelike garderobe.

– Osim borbe s kilogramim­a, u isto vreme sam morala da se izborim i s ćerkinom bolešću. Bavljenje hrono ishranom i samom sobom mi je pomoglo da ne izludim tih meseci – iskrena je Snežana.

Od trenutka kada je smršala, Snežana uspeva da održi svoju kilažu.

– Skidanje kilograma nije lako, ali još je teže da postignuto održite. Mnogi se ubrzo vrate na staro i javi se tzv. jojo efekat. Nema svrhe skidati kilograme ako se usput ne menja svest o značaju pravilne ishrane, naravno, uz obaveznu fizičku aktivnost i pozitivan pogled na život.

Hrono ishrana sada je sastavni deo Snežaninog života.

– Ako se nešto zaista hoće, to se i može ostvariti. Kad sam mogla ja, sa svim svojim problemima i nedaćama, može svako. Važna je rešenost, upornost i disciplina. I ne zaboravite, zdravlje je najvažnije. Zato savetujem svim ženama koje počnu da se goje da, pre dijete, potraže endokrinol­oga koji će utvrditi zašto brzo dobijaju kilograme. Svako neuobičaje­no povećanje kilaže krije neki hormonski poremećaj, koji je najčešće izlečiv.

Neopisiv je osećaj kada pobedite sebe i svoje loše navike

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia