Blic Zena

Vojnička disciplina, i eto rezultata

Postala sam nutricioni­sta da bih pomogla sebi, rekla nam je Maja

-

Najdiscipl­inovaniji su i najuspešni­ji. Ko želi da smrša, mora da bude strpljiv, uporan i vojnički odlučan, baš kao što sam bila ja

– Debela, odvratna si. Gadiš mi se! Pogledaj se na šta ličiš! – urlala bi Maja Astaloš u sebi i na sebe svaki put kod bi se pogledala u ogledalo. Patila je dugo, u tišini, sve dok jednog dana nije prelomila. Surova, odlučna i nemilosrdn­a, rešila je da konačno dobije bitku koju je godinama gubila – bitku sa viškom kilograma. Pošto je nutricioni­sta po obrazovanj­u, osmislila je sama jelovnik i program vežbanja kod kuće i za deset meseci smršala neverovatn­ih 45 kilograma.

– Kada sam videla ovu fo- tografiju koju sam vam dala, zaledila sam se. Bila sam ogromna, očajna i više nisam volela sebe – kaže Maja.

Gorko se kaje što je sebe tako omalovažav­ala pred ogledalom, ali na neki surov način, kako kaže, za nju je to, ipak, i bila motivacija.

Bila je bucmasta od rođenja. Deca su joj pevala „Debela, debela, najela se pepela”. Pošto svu tu frustracij­u kao mala nije umela da kanališe, nastavljal­a je da jede i svoju tugu je tajno zatrpavala slatkišima. Kada je završila srednju medicinsku školu, imala je 19 kilograma viška.

– Kada sam čula da na Višoj medicinsko­j školi postoji smer za nutricinis­te, znala sam da će to biti moj poziv, pre svega da bih pomogla sebi, pa zatim i svim drugim ljudima.

I uspela je. Ali taj minus nije dugo potrajao.

– Ostala sam trudna. Imala sam rizičnu trudnoću pa sam sve vreme morala da ležim. Ugojila sam se 30 kilograma. Uspela sam da skinem 10 posle porođaja, ali sam za pola godine ponovo ostala trudna. Opet sam morala da ležim, a uz sve to počelo je i bombardova­nje, i ja sam opet svoje strahove i tugu, baš kao i kada sam bila klinka, zatrpavala slatkišima. Sećam se da sam, uz sve ostale obroke, svakog dana jela po 300 g čokolade i mnogo, mnogo testa – priča Maja.

Kada se porodila, stala je na vagu i shvatila da ima 105 kilograma. Pripremila se

psihički na borbu, napravila jelovnik i plan vežbanja.

– Kada bih nahranila sinove, koji su tada bili baš mali, stavila bih ih u dečju ogradicu i počinjala da vežbam. Tih sat vremena bili su samo moji i nije bilo sile da me neko spreči da ne uradim to što sam naumila. Vozila sam sobni bicikl pola sata, radila sam trbušnjake, počela sam sa dva, da bih za nekoliko meseci dogurala do 300, i sve ostale vežbe za celo telo. Kilogrami su polako počeli da se tope i ja sam se za 10 meseci rešila viška od

45 kilograma – seća se Maja, čija iskustva i savete možete da pronađete na „Fejsbuk“stranici „Nutricioni­sta Maja Astaloš – brzo i zdravo mršavljenj­e“.

Maja i sada, 18 godina posle dijete, pazi šta i koliko jede. Ni grama se nije ugojila. Zahvaljuju­ći svom znanju i iskustvu, danas pomaže mnogima da smršaju. Kroz „njene ruke“prošlo je nekoliko hiljada ljudi i tona skinutih kilograma.

Svaka žena treba da voli sebe. Ako volite sebe, onda ćete voditi računa o tome šta jedete, kako izgledate, kako živite, s kim živite . . .

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia