Blic Zena

Umesto slatkiša grickala sam čvarke

Kada sam prestala da budem rob šećera, preuzela sam kontrolu nad time šta i kako jedem

-

– Moj muž je bio moja najveća podrška. Uvek mi je govorio da sam lepa i da njemu ne smeta moj višak kilograma. Takve reči vam olakšaju put ka cilju jer znate da imate nekoga ko vas iskreno voli, a na kraju priče to je jedino važno – kaže Bojana Mandić, lekar iz Beograda.

Ipak, Bojana nije bila lepa sama sebi. Osim toga, kao posledica viška kilograma počeli su i ozbiljni problemi sa kičmom i kukovima.

– Do trudnoće sam bila vitka. Ipak, u trudnoći sam se malo opustila i jela sam mnogo slatkiša i testa. Posle porođaja imala sam 18 kg viška – priča doktorka.

Punih godinu dana, uz mnogo znoja i odricanja, us- pela je da skine 15 kilograma. A onda je opet zatrudnela i, kako kaže, nije se opametila. Posle drugog porođaja dobila je još jednu devojčicu i 27 kilograma više.

– Tačno se sećam tog momenta kada je na vagi pisalo 97 kilograma. Osećala sam se grozno, poražavaju­će, depresivno... S druge strane, pokušavala sam sebi da objasnim da sam se tek porodila i da treba da budem nežna prema sebi. Bila je to teška unutrašnja borba, koja me je iscrpljiva­la i koja je morala da se okonča – priča Bojana.

Kao lekarka dugo je proučavala pozitivan uticaj LCHF ishrane na bolesti poput dijabetesa i gihta i shvatila da joj ovakav način ishrane može pomoći da smrša.

– LCHF način ishrane je veoma jednostava­n. Ne jedete šećer, ugljene hidrate, žitarice i skrobno povrće, a jedete meso, ribu, puter, kajmak, slaninu, čvarke, jaja, pečurke... Znam da je to u suprotnost­i sa mnogim modernim dijetama, ali efi- kasno je ako se takva hrana ne kombinuje sa slatkišima i žitaricama. Nema brojanja kalorija i gledanja u sat – kaže Bojana.

A pošto je dojila bebu, najviše se plašila da li će promena režima ishrane promeniti ukus mleka. Nakon što je detaljno iščitala sve moguće naučne radove na tu temu, shvatila je da nema bojazni i krenula.

– Prvih mesec dana je bilo baš teško, ali kada prestanete da budete rob šećera, ponovo preuzimate kontrolu nad svojim odlukama u odabiru hrane. Kada god joj se jelo slatko, grickala je sir, čvarke...

Za pet meseci Bojana je smršala 27 kilograma. Ona sada piše i blog „Revolucija ishrane“i pomaže drugim ljudima da smršaju uz LCHF dijetu.

– Čim izgubite nekoliko kilograma, nabacite osmeh na lice. Počnete da oblačite svoju odeću, a ne odeću svoga muža. Znate da ste na pravom putu i na kraju se ponovo osećate kao žena, privlačno i lepo.

 ??  ?? Kao što smo nežne i pažljive prema svojoj deci, tako treba da se ophodimo i prema sebi, savetuje
Bojana
Kao što smo nežne i pažljive prema svojoj deci, tako treba da se ophodimo i prema sebi, savetuje Bojana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia