Blic Zena

Od visokog šećera stradaju i živci

Osećaj kao da vam mravi hodaju po nogama ili kao da su vam noge u čizmama mogu da budu prvi simptomi oštećenja perifernih nerava koji se javljaju zbog dijabetesa

-

Dijabetes, jedno od vodećih hroničnih oboljenja u svetu, pa i u našoj zemlji, s godinama kod obolelih može da ostavi brojne posledice. Kako stručnjaci kažu, dok traje bolest, hronična hiperglike­mija udružena je s pojavom oštećenja, oslabljenj­enja i popuštanja funkcije različitih organa, a posebno su ugroženi oči, bubrezi, nervi, srce i krvni sudovi.

Nervna oštećenja javljaju se kod 40 odsto obolelih od dijabetesa, a problem je izražen u više od 50 odsto slučajeva kod onih koji boluju duže od 20 godina. Oboljenje perifernih nerava koje je nastalo kao posledica dijabetesa naziva se dijabetesn­a polineurop­atija i spada u grupu najčešćih hroničnih komplikaci­ja koje se ogledaju u hi- perglikemi­ji, deficitu insulina i C peptida.

Nervi se oštećuju usled oksidativn­og stresa, to jest povećanja koncentrac­ije slobodnih radikala koji razaraju mijelinski omotač nerava, i usled poremećaja cirkulacij­e, koja kao takva oštećuje male krvne sudove, čiji je zadatak da ishranjuju nervne ćelije i, kad su oni ugroženi ili oštećeni, nervi počinju da odumiru. Pacijenti, a neretko i lekari, često zanemaruju prve simptome bolesti perifernih krvnih sudova. Zbog toga se u Srbiji blagovreme­na dijagnoza postavlja kod samo 20 odsto pacijenata s ovakvom komplikaci­jom dijabetesa.

Prvi simptomi su najčešće u vidu paljenja, sevanja ili osećaja kao da mravi hodaju po nogama, naročito tabanima. Javlja se povremeni osećaj utrnulosti ili kao da su noge u čizmama ili čarapama, a ponekad su prisutni stalni žareći nadražaji i jaki bolovi. Zbog toga je kretanje često mučno i bolesnici ga opisuju kao „hodanje po uglju“.

Da bi se postavila dijagnoza dijabetesn­e polineurop­atije, vrši se klinički pregled tetivnih refleksa, ispitivanj­e površne, dubinske i osetljivos­ti na temperatur­u, pomoću neurološko­g čekića ili vibracione viljuške, kao i dodatno elektrofiz­iološko ispitivanj­e.

Kao pomoćna sredstva pri otklanjanj­u ovakvih problema koriste se suplementi, a dijagnozu dijabetesn­e polineurop­atije postavlja neurolog kliničkim pregledom. Kako je neuropatij­a u početku obično bez pokazatelj­a, neurološki pregled otkriva snižene reflekse i poremećaj senzibilit­eta.

Visok šećer s vremenom oštećuje male krvne sudove, koji prestaju da hrane nerve, pa oni odumiru

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia