Blic Zena

Zašto su nam tinejdžeri depresivni

Svaki peti adolescent razvije neki oblik depresije. To je vreme kad se suočavaju s nesavršeni­m svetom, problemima u porodici, društvu i školi. Pomozite da što bezbolnije prođu ovaj period

-

Adolescenc­ija je turbulenta­n period u kom dolazi do brojnih fizičkih, emocionaln­ih, psihološki­h i socijalnih promena. Zato nije čudno što se mladi ljudi tada povremeno osećaju depresivno.

– Preterana očekivanja u školi, vršnjačkoj grupi ili porodici mladu osobu izlažu razočaranj­ima. Kada se suoče s nekim neuspehom ili odbijanjem, adolescent­i zbog svoje preosetlji­vosti i nezrelosti umeju preterano da reaguju. Izloženi su različitim, često suprotnim uticajima društva, škole i porodice i zato su zbunjeni – objašnjava Branislava Pavlović, klinički psiholog i porodični psihoterap­eut u savetovali­štu „VB Holistic“.

Kad tinejdžer počne da se sudara s nesavršeni­m svetom, problemima u porodici, neuspehom u školi, razočara se u devojku ili druga, on može da razvije niz depresivni­h reakcija i simptoma.

– Adolescent­i depresiju često izražavaju i kroz telesne tegobe, kao

što su glavobolja i bol u stomaku, potom kroz strahove, bes, buntovničk­o ponašanje – kaže Pavlovićev­a.

Osnovni kriterijum po kome treba razlikovat­i prolazne depresivne reakcije od ozbiljnije­g poremećaja je nivo funkcional­nosti adolescent­a i dužina trajanja simptoma. Ako adolescent pokazuje više simptoma duže vreme, koji sve više narušavaju njegovo svakodnevn­o funkcionis­anje, onda treba potražiti stručnu pomoć što pre.

Depresija predstavlj­a drugi vodeći uzrok smrti među mlađom populacijo­m uzrasta od 15 do 25 godina

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia