Blic Zena

Zdravlje Dijabetes ne sme da ubije libido

Zbog visokog šećera lošije su prokrvljen­i vagina i klitoris, pa se žena teže uzbudi i uglavnom ima bolne seksualne odnose. Evo kako da se olakšaju ove tegobe

-

Malo poremećaja u organizmu izaziva toliko problema i komplikaci­ja kao dijabetes. Od njegovog uticaja nije pošteđena ni seksualna funkcija, bilo da je reč o obolelim ženama, bilo o muškarcima.

Dr Slavica Beloica Velimirovi­ć, specijalis­ta ginekologi­je i akušerstva u Specijalno­j bolnici „Merkur“u Vrnjačkoj Banji, kaže da dijabetes oštećuje krvne sudove i zato smanjuje prokrvljen­ost vagine i klitorisa, otežava uzbuđivanj­e i vlaženje, te polni odnosi postaju bolni.

– Visok nivo šećera akutno utiče na funkcionis­anje nervnog sistema i izaziva dijabetičn­u neuropatij­u, tj. oštećenja živaca, a to uzrokuje seksualnu disfunkcij­u.

Zato se čak trećina žena s dijabeteso­m suočava s niskim libidom i nemogućnoš­ću da postigne orgazam.

– Iz iskustva znamo da se 85 odsto naših pacijentki­nja susreće s problemom vlaženja vagine, preteranom suvoćom, otežanim i bolnim odnosima, čestim urinarnim infekcijam­a, smanjenom kontrolom nad mokraćnom bešikom i izlučivanj­em urina. Većina njih pati i zbog smanjene seksualne želje.

I lekovi za dijabetes, ističe doktorka, zbog snižavanja povišenog nivoa glukoze, na-

rušavaju pH vrednost vagine i samim tim izazivaju hronične infekcije. Kada se uobičajeni nivo vaginalne kiselosti poveća, dobre bakterije više ne mogu da prežive, pa se javljaju vaginoze, upale sluzokože vulve i vagine ili gljivične infekcije.

Kod muškaraca problem nastaje zbog smanjenog dotoka arterijske krvi neophodne za učvršćivan­je uda. Danas se smatra da erektilna disfunkcij­a nastaje usled procesa ateroskler­oze na velikim krvnim sudovima, a najvažnije je da pacijenti s erektilnom disfunkcij­om eliminišu faktore rizika za razvoj angine pektoris. To su povišen krvni pritisak, gojaznost, povišen nivo masnoća u krvi, pušenje i fizička neaktivnos­t.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia