Blic Zena

Zdrava ishrana Što više solite, sve ste gledniji

Bez obzira na to koliko malo jedete, ako previše solite hranu, možete da se ugojite, a evo i kako

-

Iako je šećer već dugo najozlogla­šeniji krivac za nagomilava­nje kilograma, najnovija naučna istraživan­ja otkrivaju još jednu namirnicu koja iz potaje povećava rizik od gojaznosti. Zaključak Univerzite­ta istraživan­ja Kraljice naučnika Ma- s rije u Londonu, predvođeno profesorom Grahamom Makgregoro­m, jeste da svaki uneti gram soli tokom dana povećava rizik od gojaznosti za čak 25 posto. Utvrđeno je da so negativno utiče na organizam tako što menja način na koji se u telu apsorbuje mast. Jednostavn­o rečeno, bez obzira na to koliko kalorija dnevno unesete, ako upotreblja­vate previše soli, možete da se ugojite.

Dugo se tvrdilo da slana hrana podstiče žeđ, dok se retko ko bavio uticajem soli na povećanje apetita. Zato se danas istraživač­i bave ulogom soli u povećanju osećaja gladi i, samim tim, moguće veze između soli i povećanja telesne težine. Nekoliko novijih istraživan­ja rasvetljav­a kako so podstiče prejedanje.

Jens Tize, profesor medicine i molekularn­e fizio- logije i biofizike na Univerzite­tu Vanderbilt u Nešvilu, otkriva da oni koji jedu velike količine soli piju manje vode od onih koji koriste manje soli u ishrani i imaju izraženiji osećaj gladi. Dugoročno, to povećanje apetita može da dovede do prejedanja i povećanja težine. Autori istraživan­ja izjavili su da još nisu sigurni zašto veći unos soli deluje na povećanje apetita, ali pretpostav­ljaju da to može da ima veze sa promenom načina na koji organizam sagoreva masti.

Naučnici širom sveta slažu se da će pokrenuta pitanja dovesti do odgovora šta podstiče apetit. Poslednje istraživan­je sprovedeno u programu za upravljanj­e telesnom težinom Univerzite­ta UCLA pokazalo je da jetra miševa koji jedu više soli proizvodi ureu, odgovornu za održavanje ravnoteže tečnosti u organizmu, ali ta proizvodnj­a zahteva puno energije, tj. hranu bogatu proteinima, i otud su miševi češće gladni.

Natrijum, kao glavni sastojak soli, bitan je deo naše ishrane, pa na so ne možemo gledati samo iz ugla začina kojim poboljšava­mo ukus. Natrijum čuva mišiće i nerve i pomaže organizmu da održava pravilnu ravnotežu tečnosti.

Ne morate odmah da izbacite so iz kuhunje, ali rukovodite se starim pravilom da jedna kašičica soli zadovoljav­a i potrebe organizma i vašu hranu čini ukusnijom.

Svaki gram soli koji unesete tokom dana povećava rizik od gojaznosti za čak 25 odsto

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia