Blic Zena

Roditeljst­vo 5 najvećih briga roditelja prvaka

Upis u prvi razred počinje početkom aprila, a roditelje prvaka već muče mnoga pitanja i strahovi. Ali nema potrebe za tim, jer škola je izazov koji pomaže deci da odrastu

-

Groznica oko upisa prvaka u osnovne škole polako se zahuktava. Upis počinje početkom aprila i traje do kraja maja, a iskustvo pedagoških stručnjaka pokazalo je da polazak u prvi razred najstresni­je preživljav­aju roditelji koji prvi put imaju prvaka. Dok se deca ne uzbuđuju previše zbog predstojeć­ih novina, roditelji su puni pitanja, briga i strahova. Zato Branka Tišma, psiholog u OŠ „Lazar Savatić“u Zemunu, odgovara na pet najčešćih roditeljsk­ih pitanja.

Moraju li da znaju da čitaju i pišu?

– Apsolutno ne. Škola, uostalom, i služi da se deca uz pomoć stručne osobe opismene. Naša deca polaze u školu sa šest i po ili sedam godina, što je pravi uzrast za učenje veština kao što su pisanje i čitanje.

Da li prvacima treba pomagati i koliko?

– Roditelji ne treba previše da se mešaju u dečje školske obaveze i umesto njih rade domaće zadatke. Ne treba ni da im pakuju stvari za školu. Dovoljno je da im nekoliko puta pokažu kako da, prema rasporedu časova, spakuju knjige i pribor kako bi oni to kasnije radili sami. Dete kome se previše pomaže teško će se osamostali­ti i steći radne navike. Zato ga pustite da samo piše domaći, a vi, kad završi, proverite da li je dobro rešilo zadatke.

Kako im usaditi radne navike?

– Zajedno s detetom napravite plan aktivnosti koji mora da se poštuje. Naviknite ga da, po dolasku iz škole, prvo treba da se malo odmori i jede, a onda krene da uči i piše domaće zadatke. Biće mu od velike pomoći ako se navikne da sve to radi u isto vreme. Osim što treba da ima ustaljeno vreme za učenje, mora da ima i mesto u kući gde će uvek učiti. Veoma je važno da shvati da školske obaveze treba da mu budu na prvom mestu.

Kako će se uklopiti u novu sredinu?

– Neka deca se uklapaju lakše, neka teže. Da biste znali kako se vaše dete privikava, razgovaraj­te s njim. Pitajte ga s kim sedi, kako mu se zovu drugari iz razreda, da li na odmorima ostaje u učionici ili izlazi s decom napolje. Iz ovih odgovora saznaćete kako vaše dete provodi vreme u školi, da li je samo ili već ima svoje društvo. Ukoliko procenite da privikavan­je ide teško, dobro je da porazgovar­ate i s učiteljem. Oni imaju iskustva i pomoći će vam da otkrijete zašto prilagođav­anje ide teško i kako da detetu olakšate.

Šta ako ih budu maltretira­la druga deca?

– Tu su roditelji naročito osetljivi, što je i razumljivo, jer deca u školi treba da budu bezbedna. Treba im objasniti da tada moraju da se obrate učitelju, dežurnom nastavniku ili školskom policajcu, ako ga škola ima. A kada dođu kući, da ispričaju roditeljim­a šta se desilo. Roditelji u takvim situacijam­a treba da budu prisebni, da pokušaju što realnije da sagledaju situaciju, ne reaguju ishitreno i ne dele sami pravdu, što se neretko dešava. Oni najpre treba da se obrate učitelju, koji će, ako proceni da je potrebno, u rešavanje konflikta uključiti i školskog psihologa i pedagoga.

 ??  ?? Ove godine u prvi razred upisuju se deca rođena od 1. marta 2011. do 29. februara 2012. godine
Ove godine u prvi razred upisuju se deca rođena od 1. marta 2011. do 29. februara 2012. godine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia