Blic Zena

Koliko još?

-

27. decembar 2017. Muškarac (30) iz Beograda preminuo je u bolnici na Odeljenju intenzivne nege Infektivne klinike od teškog akutnog respirator­nog distres sindroma, komplikaci­je nastale zbog morbila. On je prva žrtva malih boginja u Srbiji.

22. januar 2018. Porodilja Sandra M. (21) iz Niša preminula je na niškoj Klinici za infektivne bolesti od upale pluća izazvane morbilama.

19. februar 2018. Žena (45) koja je radila kao razvodnik pacijenata u Klinici za endokrinol­ogiju Kliničkog centra Srbije zvanično je prva žrtva morbila u redovima zaposlenih u zdravstvu Srbije. Takođe je umrla usled upale pluća kao komplikaci­je malih boginja.

14. mart 2018. Umrla je i beba iz Niša čija je majka obolela od morbila i donela je na svet u sedmom mesecu trudnoće. Kod bebe nisu potvrđeni simptomi morbila, ali je smrt nastupila zbog prevremeno­g rođenja.

16. mart 2018. Muškarac (33) iz Tutina preminuo je na intenzivno­j nezi Infektivne klinike Kliničkog centra u Kragujevcu usled komplikaci­ja nastalih zbog morbila. Ovo je pet žrtava malih boginja u našoj zemlji od 12, koliko ih je bilo do slanja ovog broja u štampu. Boginje su mogli dobiti bilo gde. Na ulici, u prodavnici, u čekaonicam­a domova zdravlja, gde bolesni odrasli i deca sede u istoj prostoriji, jer nemaju kud. Gde ih primaju isti lekari, i sami nezaštićen­i od opasnog virusa do pred kraj februara. Ove žrtve bili su nečiji sinovi, majke, deca, supruge. Sad više to nisu, zbog tuđe sebičnosti i nebrige.

Koliko će ih biti još pre nego što vrtići zaista prestanu da primaju nevakcinis­anu decu, pre nego što što roditelji prestanu da se obrazuju na društvenim mrežama, prekinu da sami prave potvrde o vakcinacij­i i shvate svu ozbiljnost situacije?

Danas su to male boginje, sutra će biti difterija, tetanus, dečja paraliza, veliki kašalj. A trebalo je da budu već iskorenjen­i, kao velike boginje, od kojih je u 20. veku umrlo između 300 i 500 miliona ljudi u svetu – do vakcinacij­e.

Mi živimo u 21. veku. Zarazne bolesti pripadaju davnim vremenima. I tu je kraj svake priče.

Danas su to male boginje, sutra će biti difterija, tetanus, dečja paraliza, veliki kašalj. Mi živimo u 21. veku. Zarazne bolesti pripadaju davnim vremenima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia