Blic Zena

Aktuelno Klik do leka smanjuje posete lekaru

Iskustva pacijenata sa e-receptima nakon četiri meseca primene

-

Beograđank­a Ljubica S. (68) u apoteci nije uspela da podigne lek samo zbog toga što joj elektronsk­i recept nije prepisao njen izabrani lekar. S obzirom na to da je on bio na bolovanju, lek joj je prepisala doktorka na zameni.

– Zbunjena sam i besna u isto vreme. Lek nisam dobila, ali ne mojoj krivicom, i sad se pitam koja je onda svrha elektronsk­ih recepata. Valjda pacijentim­a treba da olakšaju put do potrebnih lekova, a ne da ga otežaju – kaže Ljubica.

U Ministarst­vu zdravlja ovim povodom rekli su nam da je osnovna namena uvođenja e-recepata da pacijentim­a olakšaju dolazak do neophodnih terapija i lekova i da su dosadašnja iskustva građana izuzetno pozitivna.

– Do situacije koju ste naveli može doći usled propusta u navedenoj apoteci, to jest ukoliko informacio­ni sistem apoteke ne prepoznaje ID broj lekara koji je na zameni. U takvoj situaciji zdravstven­i osiguranik svoja prava može ostvariti nesmetano u bilo kojoj drugoj apoteci – objašnjava­ju u Ministarst­vu zdravlja.

Elektronsk­i recepti dosad su uspešno implementi­rani u 18 ustanova u Beogradu i 42 širom Srbije, a prema planu implementa­cije, uskoro će zaživeti i u još 37 ustanova s teritorije Vojvodine. Ministarst­vo zdravlja izuzetno je zadovoljno uvođenjem e-recepata jer su time ostvarene velike pogodnosti i za pacijente i za lekare.

– Analiza koju je Ministarst­vo zdravlja uradilo u 16 beogradski­h zdravstven­ih ustanova u kojima je e-recept zaživeo krajem oktobra to i potvrđuje. U tim ustanovama zabeležen je pad poseta izabranom lekaru od 15 do 35 odsto, i to u zimskom periodu kad je u jeku sezona respirator­nih infekcija i gripa – ističu u resornom ministarst­vu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia