Blic Zena

Nerealni ideali

- SANDRA SUBOTIN ČOBANIN Glavna i odgovorna urednica „Blic žene“

Ana Ivanović se nedavno porodila. Bila je to svetska vest i svi su joj čestitali, radovali se sa njom, pisali najslađe komentare. A tek kad je objavila fotografij­u bebinih ručica, a ona na njoj iscrpljena i bez šminke, kao svaka majka nakon porođaja, svet se raspilavio.

I sve bi bilo u redu da nije nakon nekoliko dana objavila sliku kako se isteže. Ne znam, možda je praćenje svih društvenih mreža, sajtova, kanala i portala moja profesiona­lna deformacij­a, nekad se i ljutim na sebe kad shvatim da ne ispuštam telefon iz ruku, ali ovi komentari stvarno nisu bili lepi.

„Šalješ negativnu poruku svim novim mamama. Vežbanje odmah posle porođaja je gotovo nemoguće za većinu žena“ili „Prerano za povratak u formu, generalno bez potrebe. Koliko je prošlo dana, Ana?“, pa sve dalje u stilu „Gde ti je dete“...

Zašto su žene fotografij­u lepe Ane na kojoj ona vežba, izgleda super, a tragovi porođaja se maltene ne vide, doživele kao atak? Teško je. Današnjoj mladoj mami društvo nameće ideal da treba da bude besprekorn­a u svakoj ulozi: da kuća mora da joj bude čista, beba spokojna, muž srećan, drugarice nezapostav­ljene, a ona sama lepa i raspoložen­a. I normalno je da nas sve to frustrira, naročito dok nas sa profila na društvenim mrežama gledaju upravo takve žene dok mi hodamo kao zombiji, neispavane, zarozane, izbljuckan­e, sa viškovima kojih ne možemo da se otarasimo. Ili nam je nekad možda lakše da se bavimo tuđim životom?

Mada, šta mi uopšte znamo o njihovim životima? Profili na društvenim mrežama nisu realnost, tamo ništa ne izgleda onako kako u stvarnosti jeste. Pa pođite od svog, od profila bilo koje žene koju poznajete.

A što se Ane tiče, razmišljam da li je neko od svih tih ljudi koji su takve komentare uputili pomislili da je ona ceo život provela trenirajuć­i, da je vežbanje, možda, za nju preka potreba. Možda ona ima potrebu da vežba kao što ima potrebu da jede, spava...

A ono što je najvažnije, izgleda da su zaboravili da je to njen život i njena stvar. A naš život je naša stvar i svu energiju treba na njega da trošimo.

Profili na društvenim mrežama nisu realnost, tamo ništa ne izgleda onako kako u stvarnosti jeste

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia