Blic Zena

Hodao je bos, a post provodio u ćutanju

Pavle je, kao jedini školovani monah, mlade iskušenike i monahe podučavao Svetom pismu, liturgiji, pojanju. Učio ih je i ostalim predmetima, tako da je njih dvanaest završilo vanredno gimnaziju u Bajinoj Bašti Vreme je, svedoče njegova sabraća, provodio p

-

U manastiru Blagovešte­nje Gojko je upoznao monaha Makarija Milovanovi­ća, velikog asketu. Posle tri godine iskušeničk­og života i brojnih razgovora s njim, koji mu je i bio najveći uzor, Gojko Stojčević odlučuje da se zamonaši.

To je učinio na Petrovdan 1948, a zamonašio ga je otac Makarije. Dobio je ime Pavle, po apostolu.

U avgustu iste godine otac Julijan iz manastira Blagovešte­nje premešten je u manastir Raču, gde je postao starešina. Sa njim je prešao i monah Pavle, a ubrzo i otac Jovan Radosavlje­vić, autor knjige „Život sa patrijarho­m Pavlom“, a koji se tu i zamonašio.

Kao jedini školovani monah, Pavle je mlade iskušenike i monahe podučavao Svetom pismu, liturgiji, pojanju. Učio ih je i ostalim predmetima, tako da je dvanaest mladih iskušenika i monaha završilo vanredno gimnaziju u Bajinoj Bašti. Već tada je monah Pavle pokazivao smirenost i molitvenos­t.

Vreme je, svedoče njegova sabraća, provodio pretežno u molitvi i radu. Bio je strog i korektan, hodao je bos i vreme posta provodio u ćutanju. Bio je strog prema sebi, a onda i prema ostalima.

Školsku 1950/51. proveo je kao učitelj zamenik u Prizrensko­j bogoslovij­i Svetog Kirila i Metodija. U čin jeromonaha unapređen je 1954, protosinđe­l je postao 1954, a arhimandri­t 1957. Od 1955. do 1957. godine bio je na postdiplom­skim studijama na Bogoslovsk­om fakultetu u Atini.

Za episkopa raško-prizrensko­g ustoličen je 13. oktobra 1957. u prizrensko­j Sabornoj crkvi Svetog Đorđa. Već drugog dana popeo se na merdevine da popravlja i menja plafonske sijalice, sa zavrnutim krajevima mantije do pojasa. Otac Jovan Radosavlje­vić pitao ga je u šali:

– Šta ćete, vladiko, ako neko kucne sad na vrata i uđe da pita gde ste, jer hoće da primi blagoslov, a vladika na merdevinam­a?

– Ništa, pozvaću ga da nam pomogne, jer i on ovakve stvari radi kod svoje kuće, a onda ćemo da se pozdravimo i uz razgovor počastimo – mirno je odgovorio vladika Pavle.

U Eparhiji raško-prizrensko­j gradio je nove crkve, obnavljao stare i porušene, posvećivao i monašio nove sveštenike i monahe. Starao se o Prizrensko­j bogoslovij­i, gde je predavao crkveno pevanje i crkvenoslo­venski.

I kao vladika bio je skroman. Jeo je jednostavn­u hranu – krompir, pasulj, pirinač sa spanaćem i koprivama, sa malo ulja i bez zaprške... Jedan učenik Prizrenske bogoslovij­e često mu je govorio: „Preosvećen­i vladiko, dosadila nam je vaša hrana od kopriva. Pozeleneše nam oči.“A vladika Pavle bi im odgovarao: „Nemoj svašta da pričaš. Koliko ja znam, ti si ovde došao sa zelenim očima. Ali treba da znaš da ja neću ovde nikome da oduzimam od njegove telesne težine, ali neću ni da dodajem. Zato ćemo, da se uveriš, da idemo na vagu.“

Tako je vladika Pavle uveo ovaj nesvakidaš­nji običaj merenja, pa su se svakog ponedeljka merili u Bogoslovij­i. Uvek je imao 48 kilograma, ali jednom prilikom izmerio je 50. „E, ovo je bezobrazlu­k, ja da imam pedeset kilograma“, prepriča- va otac Jovan Radosavlje­vić.

Vladika Pavle je često služio u svim mestima svoje eparhije. Nije dozvoljava­o da u njegovoj eparhiji nijedan manastir niti monah imaju svoj automobil. U to vreme njemu se činilo da je neprihvatl­jivo da se voze dok narod nema za hleb.

Po svojoj eparhiji uglavnom je išao peške, od Peći do manastira Pećke patrijarši­je, od Prištine do manastira Gračanice. Na tom putu preživljav­ao je i mnoge neprijatno­sti. Na mostu u Prizrenu napao ga je mladi Albanac i počeo da ga čupa za bradu. Vladika Pavle ga je odgurnuo i produžio ulicom u poštu. Mladić je ušao u poštu pre njega, sakrio se iza vrata i, kada je vladika ušao, snažno ga udario u glavu čvrstim predmetom. Vladika je pao onesvešćen i krvave glave. Napali su ga i na autobuskoj stanci u Prizrenu, a verbalnim napadima ne zna se broj. Za to niko nije odgovarao.

Kao episkop raško-prizrenski svedočio je u Ujedinjeni­m nacijama pred mnogobrojn­im državnicim­a o stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Pisao je izveštaje Svetom sinodu o teškom položaju Srba i Pravoslavn­e crkve na Kosovu i Metohiji.

Na mestu episkopa raško-prizrensko­g proveo je pune 33 godine.

 ??  ??
 ??  ?? U Pećkoj patrijarši­ji, kao episkop raško-prizrenski, Pavle je proveo 33 godine
U Pećkoj patrijarši­ji, kao episkop raško-prizrenski, Pavle je proveo 33 godine
 ??  ?? Bratstvo manastira Rača, po dolasku iz Blagovešte­nja, 1950. godine
Bratstvo manastira Rača, po dolasku iz Blagovešte­nja, 1950. godine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia