Blic Zena

Molitve za potomstvo na Ružičinoj međi

Već decenijama kroz Srbiju kruži priča da u selu Zvečka u crkvi postoje dve čudotvorne ikone – Bogorodice i Isusa Hrista. Priča se da su mnogim nevoljnici­ma, bolesnima i bračnim parovima bez poroda pomogle da nađu spas kad su izgubili svaku nadu

-

Malo ko će slučajno svratiti u selo Zvečka nadomak Beograda. Selo kao selo, iako najveće u opštini Obrenovac. Čak i u seosku crkvu teško da će neko bar iz radoznalos­ti ući, a imao bi razloga jer je veoma stara i pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kao pojedinačn­o dobro. Tako je jer se s puta ne vidi jasno. Ali narod ipak dolazi. Živa reč koja se prenosi s čoveka na čoveka jača je od svih turistički­h i istorijski­h zanimljivo­sti koje može u nekoj reklami da ponudi obrenovačk­a opština.

Priča već decenijama kruži kroz Srbiju, a preko Srbije i kroz dijasporu, da u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u selu Zvečka postoje dve čudotvorne ikone. Jedna – Bogorodice i druga – Isusa Hrista, i da su obe mnogim nevoljnici­ma, bolesnima i bračnim parovima bez poroda pomogle da nađu spas kad su izgubili svaku nadu.

Da li su ikone zaista čudotvorne, nije na nama da sudimo, ali da nečeg pozitivnog u crkvi u Zvečkoj ima, mogu da potvrde i istorijski podaci o nastanku ovog sela. Selo Zvečka veoma je stara naseobina. Prema nekim zapisima, legendama i lokalnim pričama, možda datira još iz 11. ili 12. veka. Nastalo je iseljavanj­em stanovništ­va koje je živelo u naselju Breska. Zbog čestih poplava ljudi su tražili pogodnije mesto za život, pa su počeli da se naseljavaj­u na teritoriji današnjeg sela Zvečka. Spas od poplava i zdravo mesto za normalan život našli su ni manje ni više nego na prostoru gde se danas nalazi Crkva rođenja Presvete Bogorodice, a koji se nekad zvao Ružičina međa. Gde se naseliše, tu i ostaše vekovima.

Seoska crkva podignuta

je davne 1887. godine, i to na temeljima stare crkve brvnare. I ikone u crkvi su stare – pripadale su crkvi brvnari, tačnije dvema takvim brvnarama – ovoj iz Zvečke i jednoj iz Breske. Većinu ikona naslikao je Nikola Posniković, a neke, kako se pripoveda, možda i Petar Nikolajevi­ć zvani Moler, koga je knjaz Miloš predao Turcima.

Za dve ikone – Bogorodice i Isusa Hrista – ne zna se ko ih je naslikao, ali veruje se da su čudotvorne. Naučnici bi rekli da se tu pre radi o autosugest­iji nego o nekakvim natprirodn­im čudima. Ali šta god da je u pitanju, ove dve ikone za vernike imaju magično dejstvo. Na poklonjenj­e im dolaze mnogi koji se bezuspešno leče, a najviše parovi koji ne mogu da imaju decu. Dolaze, kažu, iz svih krajeva Srbije, ali i iz inostranst­va.

Dodatnu misteriju podstiče i priča da se ikona Bogorodice ne može nikako jasno slikati. Navodno, kako god da se snimi, njeno lice je ili presvučeno nekom svetlošću ili nekakvom skramom. Čak i da neko ne uspe da napravi jasnu fotografij­u, odnosno, da na slici izgleda kao da se o lik Bogorodice odbija svetlost, nauka bi možda dala neki odgovor. Ali vernike koji dolaze u crkvu u Zvečkoj i mole se pred ovim ikonama taj odgovor ne zanima. Njima je vera u iscelitelj­sko dejstvo ikona najvažnija.

 ??  ?? Na poklonjenj­e ikonama u crkvi u Zvečkoj dolaze mnogi koji se bezuspešno
leče
Na poklonjenj­e ikonama u crkvi u Zvečkoj dolaze mnogi koji se bezuspešno leče

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia