Blic Zena

Čisti zubi, zdravi vi

Pola sata nakon obroka, a najmanje dva puta dnevno, eto koliko često treba da peremo zube. Nije veliki trud, ali čuva organizam

- V. N.

Od zdravlja zuba zavisi zdravlje celog organizma, zato moramo da ih čuvamo, što, nažalost, ne rade mnogi. Zato stomatoloz­i apeluju da se više povede računa o higijeni i zdravlju zuba, to jest da ih redovno i pravilno peremo i da bar jednom u šest meseci posetimo stomatolog­a.

– Odavno je dokazana veza između zdravlja zuba i bolesti kao što su dijabetes ili problemi s disajnim putevima. Najnovija istraživan­ja pokazuju i moguće veze između oralnog zdravlja i srčanih oboljenja, kao i prevremeni­h porođaja i rađanja dece nedovoljne težine. Problemi sa zubima i desnima utiču na samopouzda­nje – kaže Miloš Cvetković, stomatolog.

Zato zube treba prati najmanje dva puta dnevno, i to posle doručka i pre odlaska na spavanje.

– Zube, međutim, ne treba prati odmah posle jela, već je najbolje sačekati 30 minuta. Naime, nakon jela zubna gleđ je osetljiva, pa se zbog čišće- nja četkicom može oštetiti – objašnjava doktor Cvetković.

Važno je i kakvu četkicu koristite, a najbolja je ona od veštačkih vlakana koja se lako održavaju, brzo suše i nisu podložna razvoju bakterija.

– Da bi četkica dosegla sve zube, drška mora da dobro leži u ruci, a glava četkice mora biti što manja, zaobljenog ili okruglog oblika. Nakon upotrebe četkicu za zube treba temeljno oprati i osušiti – ističe doktor Cvetković.

Zube treba da peremo najmanje tri minuta bez prekida. Četkica se pomera kružnim pokretima od zubnog mesa prema zubu, najpre spolja, pa unutra.

– Pasta za zube treba da bude na biljnoj bazi. Četkica za zube trebalo bi da se menja na dve nedelje. To znači da se ne sme čekati da četkica propadne, jer se u toku dve nedelje formiraju mikroorgan­izmi koji su veoma štetni za zube i desni.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia