Blic Zena

DAJTE IM HULA-HOP, NE TELEFON

Trčanje, skakanje, provlačenj­e, razmišljan­je, druženje, i to napolju… to je slika detinjstva nekad. I ne treba da je se prisećamo, treba da je oživimo i pokažemo našoj deci

-

Nekada su ulice vrvele od dece, a sada neki novi klinci umesto lopte u rukama u parkiću drže mobilne telefone, slušaju muziku i gledaju klipove omiljenih jutjubera. Dobro, svako vreme ima svoje prednosti i mane, ali dečje igre pod vedrim nebom ne može ništa da zameni, jer one su mnogo više od toga. One su pravi mali pokretač fizičkog, motoričkog, emotivnog, društvenog razvoja dece. Zato treba da podsetite mališane na omiljene igre svog detinjstva, a proleće je idealno vreme za to.

Žmurke

Omiljena dečja igra mnogih generacija jer ništa nije tako uzbudljivo kao pokušaj da se sakriješ i osluškuješ korake protivnika. Što više dece učestvuje, igra je zanimljivi­ja. Igrajući žmurke, dete uči da bude u više uloga – i da bude onaj koji traži i onaj koji se skriva. Mora i da razmišlja kako da se što bolje sakrije i uči da bez ljutnje prihvati činjenicu da su ga pronašli.

Ćorave bake

Prednost ove igre je u tome što može da se igra i kod kuće, a osim što je zabavna, korisna je i za razvoj dece. Dete mora da angažuje sva čula kad igra ćorave bake, a sve što vam treba za nju je jedna marama. Stavite je detetu preko očiju, zavežite je, sklonite se sa strane i pustite „baku“da traži drugare. Kad pronađe nekog igrača, ona treba i da pogodi o kome je tačno reč.

Hula-hop

Iako je okarakteri­sana kao igra za devojčice, hula-hop je zanimljiv i dečacima. Najčešće se vrti oko struka, dok mlađa deca mogu da ga koriste da se provlače kroz njega, a da ga ne dodirnu. Hula-hop je od-

Dečje igre pod vedrim nebom ne može ništa da zameni, jer one su mnogo više od toga

ličan za razvoj grube motorike i koordinaci­je pokreta, a kad se koristi, vežbaju se svi mišići tela.

Lastiš

Nekada su najpopular­nije devojčice bile one koje su najbolje preskakale lastiš, a danas mnoge princeze i ne znaju kako se igra ova igra, koja traži dosta skokova i preciznost­i da se pogodi ograničeni prostor. Igranje lastiša je odlično za razgibavan­je, jačanje zglobova i okretnost, pa zato uzmite običan krojački lastiš i pokažite svojim mališanima kako se igraju „prstići“ili „Titove parade“.

Između dve vatre

Ova igra bila je vrlo popularna šezdesetih i sedamdeset­ih godina 20. veka. Igra se loptom, a cilj je da učestvuje što više dece. Mališani se rasporede tako da sa jedne strane bude njih pet-šest, a isti broj igrača treba da bude i u drugoj ekipi. U sredini, između dve grupe, nalaze se deca koja pokušavaju da uhvate loptu ili da je izbegnu. U slučaju da nekoga lopta pogodi, on ispada i tako sve do poslednjeg. Onda se menjaju. Međutim, svaki put kada neko uhvati loptu kojom je gađan, ima pravo da pozove nekog igrača koji je već ispao.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia