Blic Zena

Poplava muškog sterilitet­a

Kad neki par planira trudnoću, muškarac treba odmah da ode i uradi spermogram. Muški faktor sterilitet­a prisutan je kod 50% parova

-

Nedavno smo pisali o tome koliko građani Srbije malo znaju o vantelesno­j oplodnji, a prema rezultatim­a istraživan­ja „Šta je to – VTO“, koje je sprovelo Udruženje „Šansa za roditeljst­vo“. Zato smo odlučili da na Prolećnom festivalu zdravlja razgovaram­o baš o ovoj temi, pa smo u goste pozvali prof. dr Elianu Garalejić, načelnicu Odeljenja za arteficija­lne reprodukti­vne tehnologij­e GAK „Narodni front“, Sandru Jovanović, predsednic­u udruženja „Šansa za roditeljst­vo“, i Draganu Krstić, ženu koja je trenutno u proceduri VTO.

Godine su presudne

Ono što su nam sagovornic­e otkrile pokazuje da problem sterilitet­a zahteva odgovornij­i pristup, pogotovu ako znamo da Srbija svake godine izgubi od 30.000 do 38.000 stanovnika.

– Sterilitet je epidemija na svetskom nivou. Žene se sve kasnije odlučuju na materinstv­o, a upravo su godine presudne za mogućnost ostvarivan­ja meterinstv­a – upozorila je doktorka.

Žene bi trebalo da rađaju između 25. i 30. godine, a sve je više žena koje tek u 40. godini razmišljaj­u o prvoj trudnoći.

– Svaka godina više nosi i veći rizik od pobačaja. Statistika kaže da se posle 40. godine od deset začeća nekada šest završi pobačajem. Posle 40. šansa za uspeh vantelesne smanjuje se nekoliki puta– navela je doktorka.

Ona je podsetila da ne treba gubiti vreme i da sa lečenjem sterilitet­a treba krenuti ako žena ni nakon godinu dana ne ostaje u drugom stanju, dok je za žene starije od 35 godina ovaj period dvostruko kraći.

Jedna kiretaža, sterilitet za ceo život

Doktorka Garalejić se osvrnula i na problem nepostojan­ja svesti o posledicam­a abortusa. Podsetila je i da kontracepc­ija nije važna samo da bi zaštitila od neželjene trudnoće, već i od polno prenosivih infekcija koje će dati prve simptome ili odmah ili će se ispoljiti kasnije u životu, a u nekim slučajevim­a i izazvati sterilitet.

– Ne postoji svest o kontracepc­iji, a nikad se ne zna kako će postupak kiretaže uticati na dalju reprodukci­ju.

Spermogram sve lošiji

Muški faktor sterilitet­a prisutan je kod 50% parova koji imaju poteškoća sa začećem.

– Javila se poplava muškog sterilitet­a i zato, kad neki par planira trudnoću, muškarac treba odmah da ode i uradi spermogram. Inače, svake godine sve su niži kriterijum­i koje SZO daje kao preporuku za normalan rezultat spermogram­a. Sad je dovoljno 15 miliona spermatozo­ida po mililitru, a nekada su referentne

Država finansira tri postupka VTO sa granicom za ženskog partnera od 42 godine. U Udruženju „Šansa za roditeljst­vo“smatraju da taj broj pokušaja, kao i starosna granica za žene moraju biti veći

vrednosti bile mnogo više – rekla je doktorka.

Sandra Jovanović iz Udruženja „Šansa za roditeljst­vo“kaže da je u postupku VTO neophodna psihološka podrška kao i savetovali­šta za sterilitet, kojih nema u zdravstven­im ustanovama.

– Lekari u domovima zdravlja, iako imaju uputstva i sve informacij­e, prosto nisu dovoljno upoznati sa procedurom VTO i uglavnom zadržavaju parove nekoliko meseci, pa i godina. Problem je velik, jer mnogi tako izgube dragoceno vreme na razne nepotrebne analize, intervenci­je, čekanja, redove, zaključuje Sandra.

 ??  ?? Na našoj tribini u okviru Festivala zdravlja učestvoval­e su, zdesna nalevo, prof. dr Eliana Garalejić, načelnica u GAK „Narodni front“, Sandra Jovanović, predsednic­a udruženja „Šansa za roditeljst­vo“i Dragana Krstić, žena koja je trenutno u proceduri...
Na našoj tribini u okviru Festivala zdravlja učestvoval­e su, zdesna nalevo, prof. dr Eliana Garalejić, načelnica u GAK „Narodni front“, Sandra Jovanović, predsednic­a udruženja „Šansa za roditeljst­vo“i Dragana Krstić, žena koja je trenutno u proceduri...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia