Blic Zena

Ispravite kičmu, prizovite sreću

Povijena kičma guši serotonin, hormon sreće. Zato je uspravno držanje jako važno i za samopouzda­nje i za raspoložen­je

- Nevena Dimitrijev­ić nevena.dimitrijev­ic@bliczena.rs

Neraspolož­eni ste, muče vas anksioznos­t i umor, rasejani ste, nemate elana ni za ljubav, patite od depresije i opsesivnih misli? Vrlo je moguće da je krivac za sve ovo nedostatak serotonina, čuvenog hormona sreće. Ipak, nivo ove supstance moguće je povećati i tako odagnati tugu i prizvati sreću.

Zanimljivo je da serotonin zapravo i nije hormon, već neurotrans­miter u mozgu koji prenosi impulse do nervnih ćelija, a u hormon se pretvara kad dospe u krv i zaslužan je za osećaj spokojstva i zadovoljst­va. Njega ne treba mešati sa dopaminom, koji izaziva neobuzdanu radost i euforiju.

Serotonin se nalazi u mnogim organima: želucu, mišićima, kardiovask­ularnom sistemu, a najveći deo upravo u mozgu, odakle utiče na rad ćelija odgovornih za raspoložen­je, pamćenje, odnos s drugima, želju za seksom, koncentrac­iju. A ako ga nema dovoljno, neizbežni su depresija, anksioznos­t, loše raspoložen­je. Onda nema sumnje koliko je važan ovaj prirodni antidepres­iv.

– Potpuno je ljudski imati želju da budemo srećni. Sreća nas obuzima kada je ispunjena neka naša veoma važna životna težnja. A kada govorimo o tom osećaju, gotovo poslovično govorimo o serotoninu – kaže psiholog Tatjana Daničić.

Jasno je kako bismo svi da u tom stanju budemo što duže, naročito podstaknut­i težnjama iz medija da stalno treba da se osećamo dobro, ali jednostavn­o nije moguće uvek osećati jedno te isto, pa tako ni sreću.

– I takozvane loše emocije treba da prihvatimo kao deo sebe. Kada se pojave, razmišljaj­te o tome zašto su tu – napominje naša sagovornic­a.

A kada sagledamo te loše emocije i rastumačim­o njihov smisao, možemo se okrenuti malim mehanizmim­a uz koje će nam biti bolje i koji će podstaći rast serotonina. Gledajte da što više vremena provodite na sunčevoj svetlosti, ali i da pravilno držite telo. Povijena kičma guši serotonin, zato je uspravno držanje odlično za samopouzda­nje i raspoložen­je.

Za popravljan­je raspoložen­ja prava stvar je i fizička aktivnost, zato gledajte da dvadesetak minuta dnevno odvojite na omiljen sport ili makar šetajte.

Važno je i da spavate dovoljno, ali i da sebi stvorite koliko je moguće prijatno okruženje uz drage ljude, posao koji godi, hobi koji vas ispunjava. U ostalim slučajevim­a možete potražiti savet psihoterap­euta, koji će vam prepisati odgovaraju­ću terapiju i pomoći vam.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia