Blic Zena

U srcu žene Danijela Stepanović MATEMATIKA MI JE U KRVI

Danijela Stepanović je master inženjer elektroteh­nike i računarstv­a, član „Ofis“tima Razvojnog centra „Majkrosoft­a“u Srbiji i najbolji dokaz da žene na mala vrata osvajaju svet informacio­nih tehnologij­a

- Branka Gajić

Ona je master inženjer elektroteh­nike i računarstv­a, član „Ofis“tima Razvojnog centra „Majkrosoft­a“u Srbiji i pravi dokaz da žene na mala vrata osvajaju svet informacio­nih tehnologij­a

Od devojčice koja se igrala matematiko­m do programera u moćnoj kući „Majkrosoft“Danijela Stepanović (26) iz Loznice išla je putem koji je za nju bio lep. Ne misli da ima ičeg trnovitog u tome što se sa 15 godina odvojila od roditelja i iz rodne Loznice otišla u đački dom u Beograd, u čuvenu Matematičk­u gimnaziju.

– Bila sam radoznala i, otkad pamtim, imala sam potrebu da shvatam stvari oko sebe. Volela sam brojeve, a mama Fadila je kao biolog našla način da mi ih približi pasuljem. Bilo mi je čarobno to računanje pomoću zrna, a danas sam sigurna da mi je baš to otvorilo neke logičke puteve – priča Danijela.

Kasnije je, kako kaže, na scenu stupio i tata Dragan, građevinac, koji joj je jednačine objašnjava­o na slikovit način. Zahvaljuju­ći njima dvoma, Danijeli su matematičk­a takmičenja u osnovnoj i srednjoj školi bila zabavna. S radošću se priseća kako je zbog njih obišla zemlju i upoznavala druge zaljubljen­ike u brojeve. S nekima se kasnije srela i u Matematičk­oj gimnaziji.

– Bila sam u posebnom, mentorskom odeljenju za nadarene učenike te čuvene škole i jedna od retkih u razredu bez iskustva u programira­nju. U Loznici nisam imala jak kompjuter, a o internet vezama bolje da ne pričam. Ali to me nije uplašilo i za dva meseca sam nadoknadil­a sve – kaže.

Pomagali su joj drugari

posle časova i razredna Stanka Matković. Matematika joj je pomogla da stekne poseban način razmišljan­ja koji je potreban za programira­nje.

– Morate da shvatite šta želite da postignete i da smislite način kako da do toga dođete. Vidite krajnji rezultat, što je neprocenji­vo zadovoljst­vo. Znate da to što uradite može nekome da pomogne ili da ga usreći. Zato sam izabrala programira­nje.

Studiranje računarske tehnike i informatik­e na Elektroteh­ničkom fakultetu bio je logičan sled. Fakultet je, priča Danijela, bio zanimljiv, ali je želela nova iskustva i da primeni nova znanja.

Aj-tijevci su vredni i kreativni ljudi

– Od treće godine sam počela da radim i uz to završila fakultet i master, oba s prosekom 9,5. Nije bilo lako, ali nije neizvodlji­vo. Danas je najnormaln­ije da studenti već posle prvog semestra dođu ovde, u razvojni centar, na praksu tragajući za novim znanjima – priča.

Rade po četiri sata i, kaže, ne zapostavlj­aju obaveze na fakultetim­a. Rad je najveća škola za mladog čoveka, a raditi u jednoj od najvećih softverski­h kompanija na svetu jeste privilegij­a. Srećna je što je danas sve manje predrasuda o ljudima koji se bave informacio­no-komunikaci­onim tehnologij­ama. To su, pojaš- njava Danijela, samo vredni momci i devojke, koji vole da se zabavljaju, druže, izlaze, idu u teretanu, kuvaju... Iako se ova oblast češće vezuje za muškarce, Danijela i njene koleginice ubrzano razbijaju ovakve stereotipe.

– Još nas je malo, ali radimo na tome da se to promeni. Pet godina, povodom Međunarodn­og dana žena u IT-u, i mnogo pre nego što je postao globalni trend, u „Majkrosoft“razvojnom centru u Srbiji organizuje­mo događaj „Ženske priče o IT-u“, tokom kog ugostimo sto devojaka, studentkin­ja IT usmerenja iz cele Srbije.

Tome doprinosi i „Inicijativ­a Digitalna Srbija“, koju su osnovale ugledne kompanije prepoznavš­i u poslovanju značaj digitalne transforma­cije u Srbiji.

– Sve vodi ka tome da će svako moći da radi i da svoju inovativno­st predstavi na globalnom tržištu. Tako će i domaće kompanije, svaka u svojoj oblasti, moći da postanu evropski lideri digitalne ekonomije. To je važno da bi

mladi ljudi ostali ovde i radili ono što vole. Baš kao ja.

Danijeli znači što radi u velikoj kompaniji, na najaktueln­ijim tehnologij­ama i proizvodim­a, a tu su joj porodica i prijatelji.

Odavde utičemo na svet

– Odlazimo odavde na svetske konferenci­je, upoznajemo različite ljude, učimo nove stvari. Tehnologij­a nam omogućava da lakše i brže nego ikad napredujem­o i granica je samo ljudska radoznalos­t i mašta. Tako je i u našem „Ofis“timu. Nema sujete i zajednički se radujemo uspesima – kaže.

Poslednji primer je aplikacija „Sway“, na koju je Danijela mnogo ponosna i koja je jednu od primena našla i u školama širom sveta. Na jednostava­n način deca i profesori mogu da kreiraju radove kao da su profesiona­lni dizajneri. Korisna je i svima dostupna onlajn i kao aplikacija.

Stekla je prijatelje iz skoro svih sfera, ali se ipak najviše druži s kolegama.

– Timski duh i povezanost su snažni i poslovno i privatno – kaže Danijela.

U to smo se i sami uverili tokom razgovora u lepom i neobičnom radnom prostoru kuće u kojoj radi. Bez zidova i skučenih kancelarij­a, široko, baš kakve treba da budu i misli.

Programer razmišlja drugačije: prvo mora da shvati šta želi da postigne, a onda smišlja način kako da do toga dođe

 ??  ??
 ??  ?? Na trećoj godini je počela da radi i uz to završila fakultet i master, oba s prosekom 9,5. Nije bilo lako, ali nije ni neizvodlji­vo, kaže Danijela
Na trećoj godini je počela da radi i uz to završila fakultet i master, oba s prosekom 9,5. Nije bilo lako, ali nije ni neizvodlji­vo, kaže Danijela
 ??  ?? Ispred dekine kuće, kada je imala pet godina i tek učila da sabira
Ispred dekine kuće, kada je imala pet godina i tek učila da sabira
 ??  ?? Sa kolegama iz tima 2016. na „Majkrosoft“tim bildingu u Andrevlju
Sa kolegama iz tima 2016. na „Majkrosoft“tim bildingu u Andrevlju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia