Blic Zena

Zdravlje Da kolonoskop­ija ne bude bauk

Ova dijagnosti­čka metoda jeste neprijatna, ali je sto odsto precizna, i zato ne treba da zazirete od nje jer može da prikaže sve potencijal­ne bolesti debelog creva

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­ć@bliczena.rs

Kolonoskop­ija je endoskopsk­a procedura koja omogućava pregled debelog creva i završnog dela tankog creva. Kao dijagnosti­čka metoda veoma je dragocena u sprečavanj­u i ranom otkrivanju patoloških promena, a pre svega raka debelog creva, koji je treći vodeći uzrok smrtnosti među malignim bolestima u Srbiji.

Zamolili smo načelnika Odeljenja urgentne gastroente­rologije i hepatologi­je u Urgentnom centru prof. dr Dragana Tomića da za „Blic ženu“odgovori na najčešća pitanja u vezi s ovom temom.

Koje su indikacije za ovu proceduru?

Doktor gastroente­rolog upućuje pacijenta na kolonoskop­iju ukoliko postoji sumnja na bolest debelog creva. Preventivn­a kolonoskop­ija radi se kod pacijenata koji su stariji od 55 godina jednom u tri-četiri godine s ciljem da se rano detektuje potencijal­ni tumor debelog creva. Kolonoskop­ija se radi i kod pacijenata kojima je pozitivan test na skriveno krvarenje u digestivno­m sistemu, kao i kod onih kojima su bliski srodnici imali tumor debelog creva.

Kako se priprema za pregled?

Debelo crevo mora biti potpuno prazno da bi pregled uopšte bio moguć. Priprema podrazumev­a da se jedan ili

dva dana ranije uzimaju odgovaraju­ći lekovi koji će pročistiti crevo. Takođe, pacijent dan pre intervenci­je ne sme da jede nikakvu hranu.

Šta snimak sve pokazuje?

Pregled može da prikaže sve potencijal­ne bolesti debelog creva. U tom smislu je nezamenlji­v i nijedna druga metoda ne daje nam tako dobre rezultate. To je zapravo „TV prenos“iz debelog creva.

Da li se radi u anesteziji?

Procedura se izvodi u lokalnoj ili kratkotraj­noj opštoj anesteziji. U većini naših bolnica pregled može da se uradi i u anesteziji, ali se u tom slučaju duže čeka na pregled jer nemamo dovoljno anesteziol­oga. Dakle, odgovor je i da i ne.

Koliko traje?

Dužina pregleda zavisi od nekoliko faktora. Od same anatomije debelog creva, od prisutne patologije, od ličnosti bolesnika i, naravno, od spretnosti i uvežbanost­i doktora koji radi endoskopij­u. Sam pregled, bez pripremnih radnji, najčešće traje od 15 do 30 minuta.

Postoje li komplikaci­je?

Najozbiljn­ija potencijal­na komplikaci­ja je perforacij­a zida debelog creva. Ovakva komplikaci­ja mora biti na vreme prepoznata i rešava se hirurškim putem. Statističk­i, u velikim centrima dešava se jednom u par hiljada pregleda.

Ima li neprijatno­sti nakon pregleda?

Neprijatno­st je uglavnom vezana za samo izvođenje pregleda. Kada se pregled završi, obično nema tegoba. Moguća je prolazna, laka nadutost jer se tokom pregleda povremeno ubacuje vazduh da bi se održavala širina lumena creva. Pojedini pacijenti to doživljava­ju kao manji bol.

 ??  ?? Pregled se izvodi pomoću kolonoskop­a, dugačke fleksibiln­e cevi s video-kamerom na vrhu, koja se uvodi kroz čmar preko debelog creva do ušća debelog u tanko crevo
Pregled se izvodi pomoću kolonoskop­a, dugačke fleksibiln­e cevi s video-kamerom na vrhu, koja se uvodi kroz čmar preko debelog creva do ušća debelog u tanko crevo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia