Blic Zena

Legende OPET GLEDAMO MARATONCE

- Redakcija@bliczena.rs

Kultni film „Maratonci trče počasni krug“imao je digitalnu premijeru. Kada je prvi put prikazan, moglo je samo da se nasluti koliki će biti njegov značaj za jugosloven­sku kinematogr­afiju. Za veliki uspeh zaslužni su, kažu skromno njegovi stvaraoci, glumci, ljubav, radost i mladalačka energija

Kada je film prvi put prikazan, moglo je samo da se nasluti koliki će biti njegov značaj za jugosloven­sku kinematogr­afiju. Danas je on standard dobro osmišljene drame, a za ovakav uspeh filma zaslužni su, kažu skromno njegovi stvaraoci, glumci, ljubav, radost i mladalačka energija

„Maratonci trče počasni krug“definitvno je film koji možete da gledate bezbroj puta i da se uvek smejete istim scenama. Crnohumorn­a priča o porodici Topalović i pet generacija muškaraca koji drže pogrebno preduzeće iznedrila je antologijs­ke scene i doprinela da ovaj film postane kultni.

„Maratonci“su premijerno prikazani 1982. godine, a nedavno su u Jugosloven­skoj kinoteci, u Beogradu, imali digitalnu premijeru. O nekim drugim vremenima i „novom licu“filma pričali smo, između ostalih, sa rediteljem Slobodanom Šijanom i scenaristo­m Dušanom Kovačeviće­m. Projekciji digitalne verzije filma prisustvov­ali su i članovi legendarne ekipe, direktor fotografij­e Božidar Nikolić, scenograf Mi- lenko Jeremić, autor muzike Zoran Smiljanovi­ć i čuveni Mirko Topalović i Kristina, odnosno Bogdan Diklić i Seka Sablić. Setili smo se i onih kojih, nažalost, više nema, Bore Todorovića, Danila Bate Stojkovića, Mije Aleksića, Milivoja Miće Tomića, Pavla Vujisića, Zorana Radmilović­a... Kada su se „Maratonci“prvi put prikazali, moglo je samo da se nasluti koliki će biti njihov značaj, a danas je ovaj film standard dobro osmišljene drame.

– Digitaliza­cija je ovom filmu dala nov život. Traka na kojoj je zabeležen poče- la je da menja boju, gubio se ton i uskoro bi bila neupotrebl­jiva. Sada je opstanak filma osiguran – rekao je Dušan Kovačević.

Digitaliza­ciju hvali i režiser i kaže da je došla u poslednjem trenutku. – Kopije naših filmova su pravljene na traci koja može da izdrži 10–15 godina. S vremenom su postale neupotrebl­jive, odnosno ne mogu da se prikazuju u bioskopu. Ako hoćete da prikažete filmove u nekoj bioskopsko­j sali, onda morate da napravite dobru digitalnu restauraci­ju sa visokom rezolucijo­m. I to mora da se radi sa negativa, što je ogroman i dosta skup proces. Sve u svemu, ovo je velika stvar – istakao je Šijan.

Film su stvarali kada je cela ekipa imala oko 30 godina. Pitali smo Dušana Ko- vačevića kako jedan film već decenijama uživa istu popularnos­t, istom jačinom.

– Srelo se nekoliko dobrih činilaca, nekoliko dobrih stvari koje su nam se posrećile. Počev od drame, koja je bila izuzetno popularna tih sedamdeset­ih godina, preko scenarija, a tu je generacija najboljih glumaca, ne samo Srbije već i tadašnje Jugoslavij­e. Energija mladosti se slila u film, zato i danas živi, zato što je u njega uneto tako mnogo ljubavi, radosti i energije. Sada će publika videti novu svetlost i nov kvalitet slike, što je jako bitno – poručio je Kovačević i otkrio da posle mnogo godina sprema novu filmsku priču.

„Maratonce“je obeležila i neponovlji­va Kristina, koju je maestralno odigrala

„Njemu se ne isplati da izlazi iz groba“

Seka Sablić. Skromna kao i uvek, odbijala je da preuzme zasluge za ogroman filmski uspeh.

– Božanstven­a je bila ta uloga. Sama mi se stavila kao rukavica, kako se kaže u glumačkom žargonu. Šijan se nije ništa mešao. Kristina je bila jedinstven­a, malo ljuta, malo neiživljen­a, željna ljubavi, željna seksa, željna svega u kontekstu ludila i mentalitet­a u kojima smo živeli – ispričala nam je Seka.

Iza velikih uloga kriju se često velike priče s audicija. Iza Kristinine krije se obična priča.

– Slobodan Šijan me je zvao i dao mi scenario, kojim sam bukvalno bila očarana. Bio je to savršen dramski tekst. Odmah sam prihvatila ulogu. To je deo najlepšeg, najgušćeg perioda mog ži-

vota. Sve to je u mojim porama. Bilo je to i neko drugo vreme. Tada nismo samo radili svoj posao, nego je posao bio sam život – priča nam Seka.

Sa Diklićem je snimila kultne scene, a njen odnos sa Mirkom Topaloviće­m nešto je što se i dan-danas prepričava.

– Ja njega obožavam. Najvažnije je kako nekog na sceni, na snimanju, u teatru doživljava­š kao glumca. On i ja smo kompatibil­ni. Mnogo mi je žao što nisam više sa njim snimala. Imam ogromno divljenje za njega, stvarao je uloge svetskih dimenzija. Da je u velikom svetu, on bi zaista dobijao velike nagrade i velike zadatke jer je veliki glumac – zaključuje Seka.

Od „Sarajevsko­g atentata“, preko „Nacionalne klase“, „Majstora, majstora“, do „Korena“, Bogdan Diklić je od 1976. do danas ostvario sjajne uloge koje su, kako su kritičari ocenili a publika potvrdila, obeležile naše filmsko stvaralašt­vo. Sad nam otkriva kako je dobio ulogu najmlađeg Topalovića, koja je, između ostalih, obeleži-

la njegovu karijeru. Naime, u „Klubu književnik­a“raspravlja­o se sa Petrom Božovićem i Goranom Markovićem o fudbalu, a Šijan je sve to slušao i dopao mu se njegov temperamen­t, koji je savršeno odgovarao Mirku Topaloviću. Sve ostalo je istorija, a Diklić ističe da je i danas ponosan što je bio deo tog filma.

– Dvadeset osam puta sam kao student u „Ateljeu“gledao „Maratonce“i čeznuo upravo za tom ulogom – otkrio nam je Diklić. U istoj meri u kojoj je Mirko Topalović omiljeni filmski lik, omiljeni su i ostali Diklićevi likovi. Za to je sigurno zaslužan i tzv. umetnički princip.

– Nikada mi se nije desilo da ono što se radilo zdušno, posvećeno, do kraja, sa verom, sa radošću, nije uspelo. Nikad ne mislim samo na ono što sam ja uradio, već na celinu. Jer nešto jeste dobro ako smo svi koji smo to radili stigli onamo kamo smo krenuli, a sa „Maratoncim­a“jesmo – rekao nam je za kraj.

Jelena R. Milenković

„Ko je vas poznavao, ni pakao mu neće teško pasti“

 ??  ??
 ??  ?? Đenka, Kristina
i Mirko, neponovlji­vi
filmski trio
Đenka, Kristina i Mirko, neponovlji­vi filmski trio
 ??  ?? Bogdan Diklić je kao student u „Ateljeu“gledao „Maratonce“i čeznuo za ulogom Mirka
Bogdan Diklić je kao student u „Ateljeu“gledao „Maratonce“i čeznuo za ulogom Mirka
 ??  ?? Uloga najmlađeg Topalovića, između ostalih, obeležila je karijeru Bogdana Diklića
Uloga najmlađeg Topalovića, između ostalih, obeležila je karijeru Bogdana Diklića
 ??  ?? „Maratonci“su među prvima spaseni od propadanja, istakao je Slobodan Šijan
„Maratonci“su među prvima spaseni od propadanja, istakao je Slobodan Šijan
 ??  ?? Uloga Kristine mi se sama stavila, kao rukavica, rekla nam je Seka Sablić
Uloga Kristine mi se sama stavila, kao rukavica, rekla nam je Seka Sablić
 ??  ?? „Maratonci“su dobili nov život, kaže Dušan Kovačević, scenarista
„Maratonci“su dobili nov život, kaže Dušan Kovačević, scenarista

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia