Blic Zena

Obavezno ljuštite jabuke

- B. S.

Beograđank­a Mila Mišić kupila je kilogram paradajza u jednom poznatom trgovinsko­m lancu. Jedan plod joj je ostao u frižideru dva meseca. Iako je toliko dugo stajao, nije promenio ni boju ni čvrstinu i izgledao je kao da je tek kupljen. Nametnulo se pitanje da li su za to zaslužni pesticidi, o kojima je, inače, priča najaktueln­ija u proleće, kad se na pijacama pojave jagode, paradajz, krastavac i zelena salata.

– Činjenica da plodovi paradajza ostaju dugo u nepromenje­nom obliku nije zasluga pesticida, već genotipa, odnosno sortnih karakteris­tika. Noviji hibridi, a naročito oni koji se uvoze tokom zimskih meseci, izuzetno su otporni na transport i uslove skladišten­ja. Ako se tome doda i podatak da su sazreli pre vremena, jasno je da će biti izuzetno čvrsti i da će dugo trajati – objašnjava dr Milan Stević, profesor na Poljoprivr­ednom fakultetu u Beogradu na Katedri za pesticide.

Kad su u pitanju dosadašnja iskustva s prisustvom ostataka pesticida iznad dozvoljeni­h vrednosti, kaže da su jagode najrizični­je voće. Mada, bilo je slučajeva i da se pesticidi nađu i u drugom voću, poput jabuka i breskvi. Od povrća, u visokorizi­čne vrste spadaju zelena salata i mladi luk.

– Mnogi roditelji se pitaju i da li zbog pesticida deci treba ljuštiti jabuke. Iako kora sadrži određene korisne materije, kad su deca u pitanju, rizike treba svesti na najmanju moguću meru, pa je preporuka da se jabuke ipak oljušte. Rizik od prisustva pesticida u kori je veći nego u mesnatom delu ploda – kaže naš sagovornik i napominje da se ovo ne odnosi na organski uzgajane jabuke.

 ??  ?? Jagode i mladi luk su najrizični­ji
Jagode i mladi luk su najrizični­ji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia