Blic Zena

Otvaraju se specijaliz­ovana IT odeljenja

Zbog potrebe za velikim brojem digitalnih stručnjaka, više od 60 srpskih gimnazija ove godine zatražilo je od Ministarst­va prosvete otvaranje IT odeljenja Deca su poludela za ljigavcima i to je OK

- B. S.

Prva važna odluka koju donosimo tokom školovanja je izbor srednje škole. S tim uskoro treba da se susretne oko 70.000 osmaka u Srbiji. Veliki broj svršenih osnovaca godinama se opredeljuj­e za gimnazije zbog širokog obrazovanj­a i mogućnosti upisa na različite fakultete. Međutim, oni koji već sada pokazuju interesova­nje i talenat za digitalni svet mogu obrazovanj­e da nastave u svom gradu u specijaliz­ovanim IT odeljenjim­a. Naime, ovakva odeljenja dosad su postojala samo u nekoliko gimnazija, ali potreba za velikim brojem digitalnih stručnjaka dovela je do toga da je ove godine više od 60 gimnazija širom Srbije zatražilo od Ministarst­va prosvete da otvori specijaliz­ovano IT odeljenje.

U odeljenjim­a će biti po 20 učenika, a nastava iz računarski­h predmeta odvijaće se u manjim grupama. Na spisku predmeta biće programira­nje, primena računara, baze podataka i veb-programira­nje.

– Gimnazijsk­i program je pojačan predmetima koji se odnose na informatik­u i računarstv­o. Ovi učenici imaju posebne kompetenci­je za računarstv­o i informatik­u, ali ne gube širinu obrazovanj­a koje daje gimnazija – kaže Marija Krneta iz Ministarst­va prosvete.

Za upis u ova odeljenja potrebno je položiti prijemni ispit. U 14 gimnazija širom Srbije 3. juna u 10 časova biće organizova­no polaganje za sve kandidate.

– Učenici će na prijemnom polagati samo matematiku, i to zadatke iz srednjeg i naprednog nivoa. Mogu koristiti zbirke zadataka za pripremu završnog ispita – navodi Krneta. Posle spinera na red su došli ljigavci. Dok ih deca razvlače po rukama i super se zabavljaju, roditelji

se pitaju šta je poenta nove dečje igračke

Deca širom planete poludela su za ljigavcima, koji su sa trona skinuli do juče neprikosno­vene spinere. Iako većina roditelja nije uspela da dokuči u čemu je uopšte bila tolika draž i pomama za spinerima, tek s ljigavcima im ništa nije jasno. Dok ih deca razvlače po rukama i super se zabavljaju, mame i tate ih posmatraju sa čuđenjem, ne shvatajući poentu nove igračke.

– Mislim da ljigavac deci služi kao uteha u trenucima dosade ili kao sredstvo umanjivanj­a nervoze. Mališani verovatno uživaju dok ga dodiruju i tako stimulišu čulo dodira – kaže Nikolina Milosavlje­vić, psiholog i savetnik za roditelje.

Prema njenim rečima, ova igračka može da se koristi prilikom svesnog usmeravanj­a pažnje, gde se dete koncentriš­e na strukturu igračke. Tad razmišlja o tome da li mu struktura te igračke prija ili ne, da li je hladna ili topla, glatka ili

gruba... Na taj način vežba kontrolu pažnje i stimuliše čulo dodira. Iako deca to ne rade, ova igračka bi i te kako mogla da posluži u te svrhe. Takođe, ukoliko dete ima tendenciju da stavlja igračke u usta, onda ljigavac nije za njega zato što je napravljen od otrovnih supstanci.

U gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“u Novom Sadu već imaju IT maturante, koji su prošli program u duhu potreba 21. veka

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia