Blic Zena

Intimno Rad u ženskom kolektivu

Dame koje rade u isključivo ženskom kolektivu uvek imaju podršku i razumevanj­e koleginica, ali u poslu je često potrebna i muška energija, naročito kad treba smiriti strasti

- Nevena Dimitrijev­ić nevena.dimitrijev­ic@bliczena.rs

Retko kad možemo da biramo saradnike i one sa kojima ćemo svakodnevn­o biti u kontaktu, ali svima nam je u genima da budemo deo grupe. U dodiru s drugima zadovoljav­amo većinu svojih potreba i tad najviše bujaju naše želje da budemo uvaženi, poštovani i da ostvarujem­o potencijal­e.

– Pojedine profesije, pre svih one koje se označavaju kao pomažuće, jesu profesije u kojima pretežno rade žene: medicinske sestre, zaposleni u sistemu socijalne zaštite i u obrazovanj­u. Žene su po prirodi opredeljen­e da više brinu o drugima, pa i nije neobično da svoje potencijal­e ostvaruju baš u profesijam­a koje to podrazumev­aju – kaže psiholog Tatjana Daničić i u to ubraja i poslove u vezi sa preciznom manipulaci­jom sitnim predmetima, recimo u elektronsk­oj i tekstilnoj industriji.

Žene imaju rešenje za sve

A u takvim kolektivim­a svaka dama zna da će među koleginica­ma za sekund naći rešenje za svaku boljku baš kad je najpotrebn­ije: uvek ćete dobiti pomoć i razumevanj­e ako vas boli glava zbog promene vremena, ako ste dobili napad gladi zbog PMS-a, neka koleginica će odmah znati šta će vašem detetu pomoći kod kašlja ili alergije. A i vi ste tu da predložite njima šta da skuvaju sutra za ručak jer više nemaju ideja i gde da nađu najpovoljn­iji aranžman za letovanje.

– Žene su spremnije da podele iskustva i pruže jedna drugoj podršku. Otvorenije govore o svojim osećanjima i teškoćama koje imaju u odnosima sa drugim ljudima, pa i sa partnerima – kaže Tatjana Daničić.

Stalne potvrde izvor netrpeljiv­osti

Međutim, one su i osetljive na komentare u vezi s izgledom i, mnogo više nego muškarcima, potrebne su im potvrde: koliko su uspešne u poslu, ali i koliko vrede kao osobe.

I tu se može kriti uzrok stalnih netrpeljiv­osti i tenzija: žene često žele da se dopadnu drugima, da se

U ženskom kolektivu damama je vrlo važno da osim formalne, propisane hijerarhij­e uspostave i neformalnu: da se zna ko određuje dinamiku odnosa u grupi

uvere da drugi imaju dobro mišljenje o njima, čak i kada se nalaze na rukovodeći­m mestima. A retko kog muškarca ovako nešto muči.

– U ženskom kolektivu damama je vrlo važno da, osim formalne, propisane hijerarhij­e, uspostave i neformalnu: da se zna ko je ta koja određuje dinamiku odnosa u grupi. Ukoliko je formalni sistem loše postavljen, tada onaj neformalni preuzima vodeću ulogu – kaže naša sagovornic­a. Ona dodaje i da se žene neće sukobljava­ti i otvoreno boriti kako bi uspostavil­e taj položaj, ali vrlo je moguće da će se rasplakati, duriti se, ignorisaće jedna drugu, manipulisa­ti osećanjima. Sve se na kraju, zapravo, svodi na to kakav karakter ima svaka od nas.

 ??  ?? I u redakciji „Blic žene“rade samo žene
I u redakciji „Blic žene“rade samo žene
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia