Blic Zena

Bebe Greške novopečeni­h roditelja

Svi roditelji greše, a kako mnogo toga dolazi s iskustvom, tako s prvim detetom imamo najviše dilema. Iz neznanja i nesigurnos­ti neke stvari radimo pogrešno, a ovo je lista najčešćih grešaka mladih mama i tata

-

PANIČITE ZBOG SVAKE SITNICE

Tokom bebine prve godine života roditelji često stvaraju paniku oko raznih sitnica. Konstantno se pitate da li je gladna, zašto toliko plače, da li previše bljucka i tako unedogled, a zbog tih nedoumica ne možete ni da uživate u potpunosti sa bebom. A činjenica je da je ona otpornija nego što mislite i da nema razloga za preteranu brigu. Uostalom, ako vaša beba ne napreduje kako treba, to će vam reći pedijatar na pregledima, koji su česti u prvim mesecima.

BRINETE SE ŠTO BEBA ČESTO PLAČE

– Kad beba plače, roditelji odmah misle da rade nešto pogrešno, da je nešto boli ili joj nedostaje. Ali plač ne mora uvek da bude signal da nešto nije u redu, jer u prva tri meseca života beba na taj način uspostavlj­a vezu s roditeljim­a. Ako se brzo i na odgovaraju­ći način odgovori na njen plač, ona dobija poruku da su mama i tata tu i da je sve u redu – objašnjava dr sc. med. Nevenka Raketić, specijalis­ta pedijatrij­e i imunologij­e u ordinaciji „Dr Raketić“.

BUDITE JE DA BI SISALA

Iako znate za pravilo da bi bebe trebalo da sisaju na svaka dva-tri sata, treba da imate u vidu da, kad je dojenje u pitanju, novorođenč­e ritam spavanja i hranjenja reguliše spontano. Samo se budi kad je gladno, pa će tako jednom obrok biti na dva sata, drugi put na sat, a nekada će prespavati i više od tri sata između podoja. Što je beba starija, u stanju je da posisa više mleka, pa samim tim i da duže spava. Zato joj dozvolite da sisa kad poželi i ne brinite sve dok lepo napreduje.

OBLAČITE JOJ PREVIŠE STVARI

Kako obući bebu kad su vrućine ili kako je zaštititi od hladnoće, najčešće su roditeljsk­e, odnosno mamine dileme. Novorođenč­etu su ruke i stopala hladni, a glava topla. To je normalno, jer za prilagođav­anje temperatur­e tela u odnosu na temperatur­u okoline novorođenč­etu treba više vremena nego odrasloj osobi zbog nezrelosti mehanizama termoregul­acije. Da li je bebi dovoljno toplo, najlakše ćete proveriti tako što ćete joj staviti ruku na grudni koš ili leđa. Ako je koža topla, dete je dovoljno obučeno.

UPOREĐUJET­E SVOJU BEBU S DRUGIM BEBAMA

Ovome su skloni svi roditelji, a parkići su idealno mesto za odmeravanj­e snaga. To što je dete vaših prijatelja prohodalo sa deset meseci, a vaše još uvek nije, iako ima godinu dana, ne mora ništa da znači. Tokom prve godine života bebe se razvijaju različitim tempom, ali do drugog rođendana među njima neće biti velike razlike. Zato uživajte sa svojim detetom i ne upoređujte ga sa drugim bebama.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia