Blic Zena

Pozdrav taksisti

- Glavna i odgovorna urednica „Blic žene“

Aerodrom. Rani jutarnji let. Stigoh usred noći, ali knap. Idem na dva dana, a ponela veliki kofer, jedini koji imam. Bio je poluprazan, ali šta ima veze, pomislih, bolje da nosim i veliki, pa da ga lepo guram nego da vučem torbu u ruci. „Gospođo, niste videli na karti, možete samo ručni prtljag.“Priznajem, nisam. „Verujte mi, kofer je skoro prazan, on je lakši od ručnog prtljaga, evo izmerite.“„Važne su dimenzije, a ne težina“, odgovara mi čovek na šalteru za čekiranje strogo poslovno. Počinjem polako da paničim. „Pa ništa, prepakujte se u manji“, odgovara mi hladnokrvn­o, kao da sam ponela još tri manja, a došlo mi da se spakujem u veći.

Ne znam šta mi je činiti, propustiću let. Vreme curi. Gde da idem da jurim tašnu, mahnito ulazim iz radnje u radnju. Aerodromsk­e cene, možete misliti, prava sitnica. Na kraju, u nekoj trafici, nekako nađem neki ranac, crn, tanak, kao kabanica. Krenem da se prepakujem. Staje u njega svašta.

I guram tako nogama i rukama sve ono što je do pre minut bilo ispeglano. I tek onda shvatim: šta ću s onim koferom?

Ništa, zamoliću nekog da mi ga sačuva do sutra uveče dok se ne vratim. Deluje jednostavn­o, zar ne? Od šaltera, obezbeđenj­a, prodavaca u radnji, sektora izgubljeno–nađeno, svi su me gledali kao da na čuvanje hoću da im ostavim pokojnika, u najmanju ruku. Shvatam, moram da se oprostim od kofera. Mogu i da propustim let, ali to ne dolazi u obzir. Misli, Sandra, misli.

I upali se lampica, daću nekom taksisti ispred da mi odveze kofer na adresu. Kad, ne lezi vraže, i taksisti počeli od mene da beže kao da imam zaraznu bolest. Misle, ko zna šta hoću da im uvalim.

Više i ne znam hoću li stići na let. O, bože, ima li kraja ovome! Plače mi se. I onda, kad je očaj najveći, spas se pojavi. Prilazi mi taksista koji je čuo šta sam pričala i kaže: „Staviću kofer u gepek, pa me zovite sutra da vam vratim.“Čujem i ne verujem šta kaže! Hvala mu „đe čuo i đe ne čuo“, što bi rekla naša koleginica. Evo čoveka (Ecce homo), kako reče Pontije Pilat.

Od šaltera, obezbeđenj­a, prodavaca, sektora izgubljeno– nađeno, svi su me gledali kao da na čuvanje hoću da im ostavim pokojnika, u najmanju ruku

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia