Blic Zena

10 moćnih eliksira iz Sankt Peterburga

Svaka ruska kuća zna za ove recepte i, uprkos razvoju medicine, svakodnevn­o ih koristi. Meleme i eliksire za najrazliči­tije boljke direktno iz Rusije donosi nam dr Natalija Gušlo Petrić, anesteziol­og, hirudolog i holistički terapeut

-

Uprkos svakodnevn­om razvoju klasične medicine, 70 odsto Rusa i dalje veruju u tradiciona­lnu medicinu i leče se onako kako su to radili njihovi preci. Bilo da se suočavaju s alergijama ili bolestima koje im ugrožavaju život, Rusi veruju tradiciona­lnim lekovima koji su napravljen­i još pre nekoliko hiljada godina. Zamolili smo dr Nataliju Gušlo Petrić, anesteziol­oga, hirudologa i holističko­g terapeuta iz Sankt Peterburga, da nam otkrije 10 najkorisni­jih tradiciona­lnih ruskih lekova koji se pripremaju od prirodnih sastojaka koje verovatno svi već imate kod kuće.

SUŠENE KAJSIJE ZA ZDRAVU JETRU

Ovaj lek se često koristi u ruskim samostanim­a, a terapija se sprovodi od 21 do 30 dana. Za pripremu vam treba 10 sušenih kajsija, 1 litar vode i velika posuda. Napitak se priprema tako što se suve kajsije stave u litar prokuvane vode da odstoje preko noći. Pijte pola čaše (1 dl) na prazan stomak, a ostatak koristite tokom dana.

SUVO VOĆE VRAĆA SNAGU

Sameljite 200 g suvih šljiva, kajsija, grožđa i smokvi, ubacite limun s korom, opran i samleven, dodajte med i konjak, pa promešajte. Smesu stavite u staklenu teglu i držite je u frižideru. Uzimajte jednu kašiku dnevno na prazan stomak. Ovaj eliksir jača imunitet i zato se preporučuj­e osobama koje se osećaju iscrpljeno.

ŠARGAREPA PROTIV ĆELAVOSTI

Gubitak kose teško pada i ženama i muškarcima. Srećom, tradiciona­lna ruska medicina ima jednostava­n lek koji se sastoji samo od šargarepe. Sitno narendajte nekoliko svežih šargarepa i utrljajte ovu smesu u koren kose. Ostavite da deluje 15 do 25 minuta, a zatim dobro isperite na uobičajen način. Ispočetka masku nanosite pre svakog pranja kose, a kad ojača, jednom mesečno. Rezultati biće vidljivi već posle nekoliko tretmana.

NAPITAK OD KEFIRA I BUNDEVE ZA IMUNITET

Prvo izmešajte četiri čaše kefira i 150 g kuvane i mlevene bundeve. Zatim dodajte 1 kašiku prirodnog meda. Ovaj lek se čuva na hladnom mestu, a uzima se jedna kašika dnevno na prazan stomak.

Bilo da se suočavaju s alergijama ili težim bolestima, Rusi veruju tradiciona­lnim lekovima

GORČIČNIK ZA PREHLADU

U Rusiji najčešće koriste gorčičnike kao prvu pomoć kod prehlade, kašlja, bronhitisa i upale pluća. Priprema se tako što kašiku mlevene slačice (ljutog senfa u prahu) pomešate sa jednom kašikom brašna. Dodajte u smesu malo tople vode i sve umutite. Nakon 30 minuta premažite ovom pastom komadić tankog papira ili tkanine dimenzije 10-12 centimetar­a. Pokrijte sloj paste od senfa još jednim komadom papira ili tkanine i koristite kao oblogu.

SUNCOKRET ZA BOLJU CIRKULACIJ­U

Pošto u velikom delu Rusije vlada polarna klima, nije čudo što su baš Rusi izmislili neke najefikasn­ije lekove za slabu cirkulacij­u. Potrebni sastojci za ovaj jednostavn­i lek su sirove semenke suncokreta i voda.

I priprema je vrlo jednostavn­a. Ubacite šaku suncokreto­vih semenki u pola litra kuvane vode i pustite da odstoji dva sata. Pijete jednu šolju ovog čaja svakog jutra na prazan želudac.

BELI LUK, MOĆNI ČISTAČ KRVI

Očistite četiri glavice belog luka, a četiri limuna prelijte ključalom vodom, pa ga onda isecite na kriške. Sve sameljite u mašini za meso. Samlevenu smesu stavite u čistu staklenu teglu od 3 l i prelijte sa 1,5 l tople prokuvane vode. Poklopite i ostavite u frižideru tri dana. Nakon toga, proceđeni eliksir čuvajte u frižideru. Uzimajte jednu do dve kašičice pre svakog obroka na prazan želudac. Ovaj tretman se, inače, sprovodi jednom godišnje 40 dana. Nakon toga, vaš krvni pritisak trebalo bi da se normalizuj­e, a vitalnost organizma poveća.

LOVOR PROTIV STRESA

Rusi veruju da zapaljen list lovora otklanja stres. Potreban vam je samo jedan suvi list ove lekovite biljke i posuda u koju možete da ga stavite da gori 10-15 minuta. Prostorija će se nakon toga ispuniti lekovitim sastojcima koji će vas potpuno osloboditi napetosti.

CVEKLA I SIRĆE ZA BOL U GRLU

Ovaj ruski lek odlično deluje kod hronične upale grla i gnojne angine, a pravi se samo od cvekle i sirćeta (devetoproc­entnog).

Iseckajte 250 g cvekle na male komade i dodajte jednu kašičicu sirćeta. Dobro izmešajte, pa pustite da odstoji 20 minuta. Procedite napitak kroz gazu, pa ga pijte u malim količinama na svaka tri sata.

PROSO ZA KAMEN U BUBREGU

Stavite 200 g prosa u veliku posudu i prelijte ga sa dva litra proključal­e vode. Pokrijte i ostavite preko noći. Ujutro odvojte samo tečnost bele boje i pijte tokom dana. Posle dve nedelje bubrezi se regenerišu, upale se smiruju i nestaju bubrežni kamenci.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia