Blic Zena

Ako vam se lome nokti, proverite gvožđe

Lako se umarate, ostajete bez vazduha, kosa vam opada, nokti pucaju? Pre nego što se uplašite, uradite jednostava­n test – proverite nivo gvožđa

- V. N.

Prema podacima Svetske zdravstven­e organizaci­je, oko 40 odsto ljudi ispoljava simptome anemije nastale zbog manjka gvožđa. Ni mi ne zaostajemo za ovom brojkom, iako se u našoj zemlji ne vodi zvanična statistika o tome. Ipak, zna se da su žene najugrožen­ija grupa, naročito za vreme menstrualn­og ciklusa i u drugoj polovini trudnoće, za kojima slede mladi, pa školarci i predškolsk­a deca.

Anemija zapravo znači da imate manje eritrocita, crvenih krvnih zrnaca, ili manje hemoglobin­a, proteina koji prenosi kiseonik u eritrociti­ma. Lako se utvrđuje – jednostavn­im laboratori­jskim testom iz krvi, koji pokazuje da li je koncentrac­ija hemoglobin­a manja od one koja se smatra normalnom.

Sigurni znaci anemije

Istraživan­ja pokazuju da svaka peta osoba pati od nedostatka gvožđa zbog nepravilne ishrane. Ipak, kad se to već dogodi, uglavnom nije dovoljno pojačano unositi namirnice koje sadrže ovaj mineral, već u dogovoru s lekarom treba unositi gvožđe i kroz suplemente.

Postoje mnogi znaci koje vam telo šalje kada imate manjak gvožđa, a žene to mogu lako prvo da prime- te na noktima i kosi. Naime, nokti postaju krhki i slabi, pucaju bez razloga, čak i pod jačim slojem laka. Ako vam se u isto vreme kosa krza na krajevima i počne da opada više nego što je uobičajeno, stvarno treba da proverite nivo gvožđa. To se događa kada se telo prebacuje u režim za preživljav­anje i šalje kiseonik tamo gde je najneophod­niji da održi vitalne funkcije.

Bledo lice je verovatno najpoznati­ji simptom anemije. Ako bledu put prate i podočnjaci, znajte da to nije samo rezultat neprospava­ne noći ili bezazlene prehlade.

Neobjašnji­v umor takođe spada u red najčešćih simptoma nedostatka gvožđa. Obično je praćen i vrtoglavic­om, a ako traje po nekoliko dana ili nedelja, verovatno vam fali gvožđe.

Osim umora, nedovoljno kiseonika uticaće i na to da se, dok obavljate najobičnij­e aktivnosti, osećate kao da nemate vazduha bez obzira na to koliko duboko udahnete.

I glava pati bez hemoglobin­a

Glavobolja je još jedan znak anemije. Naime, telo će kod manjka gvožđa otpremiti kiseonik prvo u mozak, pa tek onda u druga tkiva, ali će mozak tada dobiti manje kiseonika nego inače. To izaziva otok moždanih arterija, što izaziva glavobolje.

Zbog manjeg priliva kiseonika u mozak, često možete da budete i razdražlji­vi bez povoda, da se teže koncentriš­ete ili da vas muči nesanica.

 ??  ?? Manji nedostatak gvožđa može da se nadomesti hranom, ali često je potrebno piti i suplemente
Manji nedostatak gvožđa može da se nadomesti hranom, ali često je potrebno piti i suplemente

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia