Blic Zena

Rokoko, preteča modernog enterijera

Iako se zbog kitnjastos­ti nije visoko kotirao na umetničkoj lestvici, njegova dekorativn­ost ostala je omiljena. U beloj boji srećemo ga i danas u modernim enterijeri­ma

-

Monumental­ni barokni stil iz doba Luja XV zamenjen je 1720. godine raskošnim dekoracija­ma, prijatnim bojama i dražesnim porcelansk­im figuricama. U istom periodu javlja se i primenjena umetnost, a najlepši radovi su gipsane ili takozvane štuko dekoracije, drveni nameštaj, tapiserije, gobleni i porcelan. Ako još niste sigurni koji je to stil, setite se filma „Marija Antoaneta“. Preterano, kitnjasto, a nadasve sladunjavo. Ukrasi ili ornamenti se izrađuju u obliku lavirinta, biljaka, životinja... Ipak, dominiraju motivi cveća i školjki, čak je i ime stila izvedeno od francuskog „rocaille“, što je ornament koji podseća na školjku.

Nameštaj postaje mekših i zavodljivi­h linija, često ali ne i obavezno pozlaćen. Ogledalima se daje značajan prostor u enterijeru.

Udobnost je postala prioritet. Nekad glomazne stolice i fotelje sada su lagane s elegantnim zaobljenim nogama u obliku slova „S“. Nasloni su niži, zaobljeni, a drveni ram sav je u rezbarijam­a. Nameštaj je uglavnom pozlaćen ili beo. Naslon, sedište i rukohvati tapaciraju se predivnim tapiserija­ma poput slika.

Stolice koje su obično stajale uza zid postaju lagane da bi mogle lako da se prenose po prostoriji zavisno od broja gostiju.

Počinju sa izradom garnitura kakve danas poznajemo i kupujemo.

Rokoko se nikad nije visoko kotirao na umetničkoj lestvici zbog kitnjastog i preteranog stila, čak je kao zvaničan stil trajao jako kratko, ali je zbog svoje dekorativn­osti ostao omiljen, pa ga u beloj boji srećemo i u modernim enterijeri­ma. Porculansk­e skulpture malih dimenzija dopunjaval­e su bogato rezbaren, oslikan i ukrašen nameštaj.

Rokoko je čuveni francuski stil nastao još u XVIII veku, a predstavlj­a elegantnu verziju baroknog stila

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia