Blic Zena

Čačkate mu telefon? Ne verujete mu

Neke žene smatraju da je nekulturno gledati u partnerov telefon, druge ga gledaju iz dosade, a puno je onih koje očekuju da imaju pristup njegovom telefonu. Šta je ispravno?

- Olgica Kravljača olgica.kravljaca@bliczena.rs

Da li je sve stvar poverenja i postoji li u kvalitetno­j vezi potreba da se kontroliše partnerova prepiska?

– Ukoliko žena uzima telefon svog partnera da proveri da li postoji nešto sumnjivo, u osnovi uglavnom jesu strepnja i nesigurnos­t. Posebno ako je partnerov telefon zaključan, pod šifrom, pa se ženi čini da nešto krije – objašnjava Radmila Grujičić, psiholog i psihoterap­eut, i dodaje da, ukoliko uz to postoje dodatni razlozi za sumnju, osoba se s punim pravom oseća uznemireno. Onda je na neki način opravdana potreba da proveri da li je sve u redu.

Ako su partnerski odnosi stabilni, telefoni stoje nadohvat ruke, pa partneri često jedni drugima pokazuju nešto u svom telefonu. Stoga, ukoliko telefon nije zaključan, ništa sporno nema u tome, napominje naša sagovornic­a, ako njemu stigne poruka, da žena uzme telefon i pročita mu je. U skladnim odnosima se postavlja pitanje i zašto bi jedan partner zaključava­o telefon. Ako on zaključava, zašto ne bi i ona? Prema praksi naše sagovornic­e, muškarci često imaju stav „ja mogu, ti ne“.

Ipak, stalne provere ili neslaganje partnera da oboje imaju telefone sa šiframa samo su posledice. Uzrok je, kaže psiholog, nepoverenj­e koje nema veze s telefonom. I na tome treba raditi. Kad odlučite da tragate po telefonu, posebno ako se pokaže da je iz opravdanih razloga, znači da je vreme za preispitiv­anje odnosa.

Pre nego što se uhvatite za njegov telefon, zapitajte se zašto to radite

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia