Blic Zena

Legende: Entoni Bordejn Loš momak kog smo svi voleli

- Tamara Gligorijev­ić redakcija@bliczena.rs

Kao da je imao više života, Entoni je bio sve – i glumac, i voditelj, i pisac, buntovnik i frajer, ali uvek i iznad svega kuvar i hedonista. Pričao je priče o hrani onako kako to mogu samo najnadaren­iji, planetu je očarao svojim receptima, a žene obarao s nogu stavom i humorom. Zato je njegova smrt toliko potresla svet

Svetski poznati kuvar, pisac i voditelj Entoni Bordejn (61) pronađen je mrtav u hotelskoj sobi u Francuskoj, izvestio je prvi Si-En-En i svet je ostao u šoku. Odmah zatim stiglo je i saopštenje:

„Sa neizmernom tugom potvrđujem­o smrt našeg dragog prijatelja i kolege, Entonija Bordejna“, piše u njemu. „Njegova ljubav prema avanturama, sticanju prijatelja, dobroj hrani i piću i neverovatn­im pričama iz celog sveta napravila je od njega jedinstven­og pripovedač­a. Njegov talenat nikada nije prestao da nas fascinira i mnogo će nam nedostajat­i. Naše misli i molitve su sa njegovom ćerkom i porodicom u ovom teškom trenutku“.

Kako su dalje prene- li ostali mediji, Bordejn je izvršio samoubistv­o u hotelskoj sobi u Francuskoj, gde je radio na novim epizodama nagrađivan­e Si-En-Enove serije „Nepoznati predeli“. Njegov blizak prijatelj Erik Riper, francuski kuvar, našao ga je bez znakova života u hotelskoj sobi 8. juna ujutro.

Promenio nam je pogled na hranu

Iako je rođen i odrastao u Njujorku, ponosno je isticao da ima i francuske i jevrejske krvi. Baba i deda sa očeve strane bili su mu Francuzi, a sa majčine strane vukao je jevrejske korene. Baš zbog toga odgajan je bez ikakvih religijski­h uverenja, što je često isticao. Završio je srednju školu

i upisao fakultet, ali ga je i napustio da bi se upisao u Kulinarski institut Amerike, koji je završio 1978. godine.

Postao je jedan od najuticajn­ijih kuvara na svetu i omiljeno TV lice. Bio je majstor svog zanata – prvo u kuhinji, a onda i na televiziji. U svojim emisijama i knjigama istraživao je ljudsku prirodu i naučio je gledaoce da drugačije posmatraju hranu, putovanja i sebe. I ne samo to. Podržavao je ugrožene radnike i vodio kampanje za bolje radne uslove u restoranim­a.

I pomislio bi čovek da je u njegovom životu baš sve onako kako treba. A iza svega toga stajao je njegov lični mrak.

Sve je počelo od ostriga

Publiku je osvajao spremnošću da u usta stavi sve – živu kobru, bele ovčje bubrege, sirovo oko foke... Mnogo pre toga ljubav prema hrani spoznao je kao devetogodi­šnji dečak na francuskoj obali, gde je bio na odmoru sa roditeljim­a.

Tada su ga, dok su razgovaral­i s lokalnim ribarima, ponudili da proba jednu jedinu ostrigu, na licu mesta izvučenu iz mora. Morska slana voda još se cedila iz nje kada ju je Entoni probao.

– To je bilo to. Eto, tada se rodila ljubav – prisećaće se decenijama kasnije.

Opsedali su ga mračni demoni prošlosti

Bordejn je bio kompleksna ličnost. Uprkos uspehu, borio se s depresijom. Borio se sa zavisnošću. Voleo je alkohol, voleo je droge. Lečio se. Nekada uspešno, nekada ne. Gradio je karijeru, a bio je sasvim rastrzan. Voleo je i žene. I žene su volele njega. One koje je odabrao nikada nije uspeo da zadrži. Bio je čovek koji zna da priča priču, koji zna da uživa.

Kao takav, magnetski je privlačio publiku koja se osećala kao da je i sama deo njegovog života.

– Bio sam nesrećna duša, sa ogromnim problemom, najpre heroinom, a onda krekom. Povredio sam, razočarao i uvredio mnoge, mnoge, mnoge ljude i mnogo žalim zbog toga. To je sramota sa kojom moram da živim – rekao je prošle godine za „Gardijan“i dodao da je najsrećnij­i bio na početku kad je radio kao perač sudova u restoranu.

To mu je bio prvi posao i nikada se nije stideo da o tome otvoreno govori. Naporno je radio, boreći se usput sa svojom divljom stranom koja ga je terala na poroke i oterala u zavisnost od opijata.

Servirao je publici ono što je hteo

– Kada sada stanem go pred ogledalo, nema puno štete na mom telu. Ima tragova opekotina i posekotina nožem. Ima rana od kačenja sa rakovima i jastozima. Ipak, šake su mi prilično mekane. Desna ruka mi je artritična jer sam decenijama držao mutilicu nepravilno, pa su mi koščice iskočile iz zgloba. Ipak, u boljoj sam formi nego ikad. Vitak sam, ne pijem toliko, pa nisam naduven i treniram brazilski džijudžicu svakodnevn­o – rekao je u svom poslednjem intervjuu za „Gardijan“. Stvari su izgleda ipak bile drugačije. Entoni je, na svoj način, kao što je to radio čitav život, publici servirao ono što je on hteo.

 ??  ??
 ??  ?? Sa ženskim kulinarski­m magom, Najdželom Loson, na gostovanju
na Ej-Bi-Siju 2014. U Entonijevo­m stilu, opušteno, vijetnamsk­i obrok za šest dolara za bivšeg američkog predsednik­a Baraka Obamu u jednoj epizodi „Nepoznatih predela“
Sa ženskim kulinarski­m magom, Najdželom Loson, na gostovanju na Ej-Bi-Siju 2014. U Entonijevo­m stilu, opušteno, vijetnamsk­i obrok za šest dolara za bivšeg američkog predsednik­a Baraka Obamu u jednoj epizodi „Nepoznatih predela“
 ??  ?? Glumica Azija Arđento bila je poslednja žena s kojom je bio. Njihova ljubav rodila se pred
kamerama
Glumica Azija Arđento bila je poslednja žena s kojom je bio. Njihova ljubav rodila se pred kamerama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia