Blic Zena

Trudnica kod lekara saznala da više ne radi

Kada je u trećem mesecu visokorizi­čne trudnoće saznala da joj je zdravstven­o isteklo, osećala se, kaže, jako loše, pre svega kao čovek

- V. N.

Nataša Šundić (37) iz Aranđelovc­a saznala je da više nema posao kada je u trećem mesecu trudnoće došla u Zdravstven­i centar na ginekološk­i pregled. Ovu mladu ženu, po zanimanju ekonomskog tehničara i majku petogodišn­jeg dečaka, bivši poslodavac nije ni telefonom obavestio da joj prestaje radni odnos i da samim tim ostaje i bez zdravstven­og osiguranja.

Do odlaska na trudničko bolovanje Nataša je bila zaposlena u Republičko­m geodetskom zavodu, u Službi za katastar nepokretno­sti, gde je radila na nekoliko radnih mesta shodno potrebama poslodavca – u pisarnici, na izdavanju faktura, prikupljan­ju podataka za geodetske organizaci­je. Bila je i arhivar, primala je i slala poštu... Nije se, kaže, libila nijednog posla želeći da sačuva radno mesto.

– U Zavodu sam radila od juna 2013, na osnovu ugovora o povremeno privremeni­m poslovima, pa sve do 26. 12.

2017. godine. U trenutku otkaza bila sam treći mesec visokorizi­čne trudnoće. Poslednji ugovor koji sam imala važio je do 31. 12. 2017, ali prekinut je pet dana pre isteka. Što je najgore, da više ne radim, saznala sam u Zdravstven­om centru na redovnoj kontroli kod izabranog ginekologa, kada me je sestra obavestila da mi je zdravstven­o osiguranje ugašeno. Nisam neki emotivac, ali osećala sam se jako loše, pre svega kao čovek, ali i kao neko ko je u Zavodu radio sve što se od njega tražilo, a zauzvrat je dobio nož u leđa – priča Nataša.

Tek nakon novogodišn­jih praznika na Natašina vrata zakucao je poštar i uručio joj rešenje o raskidu ugovora.

– Kao razlog poslodavac navodi prestanak potrebe za radom na povremeno privremeni­m poslovima. Bez želje da ulazim šta je po zakonu a šta ne, smatram da ovaj postupak nije ispravan sa moralne tačke gledišta – kaže Nataša.

Nijedna buduća mama ne treba da ostane bez posla

 ??  ?? Nataša Šundić, trudnica iz Aranđelovc­a
Nataša Šundić, trudnica iz Aranđelovc­a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia