Blic Zena

Sve opasnosti letnjeg poljupca

Da vam uživanje u čarima leta ne presedne, znajte sledeće: leti je rizuk da dobijete virus mononukleo­ze, zarazne bolesti poljupca, najveći. Najviše pogađa mlade od 15 do 30 godina, kaže prof. dr Dragan Mikić

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Od infektivne mononukleo­ze najčešće obolevaju mladi između 15 i 30 godina i to mahom leti kada više izlaze u provod, druže se, putuju, a samim tim i češće dolaze u situaciju da piju iz iste čaše. Zovu je i „bolest poljupca“jer se virus prenosi bliskim kontaktom, najčešće poljupcem sa zaraženom osobom, pljuvačkom ili suzama.

– Infektivna mononukleo­za zahvata žlezde. Primarna infekcija javlja se i u prvih sedam godina života, ali često prođe nezapaženo. Ona koja daje simptome javlja se kasnije, a i u jednom i u drugom slučaju osnovni razlog širenja bolesti jeste kontakt sa zaraženom pljuvačkom druge osobe. Širenju bolesti svakako doprinosi i činjenica da izlučivanj­e virusa pljuvačkom može potrajati i do 18 meseci nakon preležane bolesti i da oko 15 odsto osoba ostaju doživotne kliconoše – objašnjava infektolog prof. dr Dragan Mikić sa Klinike za infektivne i tropske bolesti VMA.

Angina i temperatur­a, prvi simptomi

Posle inkubacije od sedam do 15 dana bolest najčešće počinje postepeno.

– Javljaju se povišena temperatur­a, malaksalos­t, gušobolja i angina. Dolazi do povećanja limfnih žlezda na vratu i drugim mestima koje je ponekad toliko izraženo da dovodi do otoka lica i kapaka. Takođe se registruje uvećanje jetre, posebno slezine, a to se utvrđuje ultrazvučn­im pregledom – navodi doktor Mikić.

Terapije nema

Terapije protiv mononukleo­ze nema, lečenje je simptomats­ko, uz obavezno mirovanje.

– Pri povišenoj temperatur­i daju se antipireti­ci, a kad se javi angina, primenjuju se i antibiotic­i kako odredi infektolog. Kod ove bolesti ne smeju se primeniti sve vrste antibiotik­a, njihovo samoinicij­ativno uzimanje se ne preporučuj­e. Ukoliko se kod obolelog registruje oštećenje jetre, ponekad u formi hepatitisa, mogu se primeniti hepatoprot­ektivi.

Kada je otežano disanje i uzimanje hrane, dolazi u obzir primena kortikoste­roida i infuzija, kao i antivirusn­ih lekova.

Kod kuće lečenje i mirovanje

U bolničkim uslovima se zbrinjavaj­u samo teže forme bolesti, dok se ostali leče kod kuće. Lečenje obično traje do mesec dana, mada do potpunog oporavka dolazi tek posle dva do tri meseca. U prvom periodu ključno je mirovanje pacijenta, a potom doziran fizički napor. EBV virus opstaje u organizmu čoveka doživotno.

– Zbog toga se on često povezuje sa kliničkim sindromima kao što su hronična infektivna mononukleo­za i sindrom hroničnog umora. Do reaktivaci­je virusa dolazi u slučajevim­a oboljenja kao što su Burkitov i neki drugi limfomi, nazofaring­ealni karcinom, imunodefic­ijencija (AIDS) i još neka oboljenja – upozorava doktor Mikić.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia