Blic Zena

MENSTRUACI­JA I SA DEVET GODINA

Devojčice sve ranije ulaze u pubertet, a dečaci sve kasnije. Pitali smo naše najpoznati­je stručnjake zašto je to tako i da li je hrana glavni krivac za to

- Radmila Nikolić redakcija@bliczena.rs

Devojčice sve ranije ulaze u pubertet, a dečaci sve kasnije.

Pitali smo naše najpoznati­je stručnjake zašto je to tako i da li je

hrana glavni krivac za to

Poslednje dve decenije naučnici pokušavaju da objasne fenomen sve ranijeg ulaska u pubertet, posebno kod devojčica. Dok se nekada ciklus prvi put javljao oko petnaeste, danas je ta granica dramatično pala, pa devojčice menstruaci­ju dobijaju i sa devet godina.

Dr Vera Zdravković, dečji endokrinol­og Univerzite­tske dečje klinike u Tiršovoj, potvrdila nam je da pubertet zaista nastupa ranije poslednjih decenija. Uzroci su „epi- demije gojaznosti“jer i masno tkivo luči estogen i tako „ubrzava pubertet“kod devojčica, a odlaže ga kod dečaka, ali i preterana konzumacij­e soje, koja je zapravo prirodni estrogen.

– Materije koje mogu da poremete hormonski sistem zovu se endokrini disraptori. Oni deluju od najranijeg uzrasta. Utiču na prevremeni pubertet, kriptorhiz­am (nespuštene testise), a u odrasloj dobi na hormonski zavisne karcinome materice, dojke i prostate. Glavni endokrini disraptori su ftalati, a okru- žuju nas sa svih strana, počevši od plastičnih posuda i pribora pa do flašica vode – ističe doktorka Zdravković.

Dečacima rastu grudi

Prevremeni pubertet kod devojčica je sve češća pojava, dok je kod dečaka situacija potpuno obrnuta. Kod njih gojaznost uzrokuje zakasneli pubertet, koji počinje tek posle navršene 14. godine života. Osim toga, sve češća je pojava i ginekomast­ije, odnosno rasta grudi kod dečaka.

– Pojava ginekomast­ije u određenim fazama puberteta je normalna pojava, a pedijatar zna da proceni da li je fiziološka, odnosno patološka – kaže naša sagovornic­a.

Da poslednjih godina postoji povećan broj zahteva za hirurškim rešavanjem ginekomast­ije, potvrđuje i dr Ivan Rakić, dečji plastični hirurg Univerzite­tske dečje klinike u Tiršovoj.

– Ovo se može pripisati ishrani, ali može se povezati i sa rastućom svešću o

Neka deca izbegavaju plastične posude i flaše jer ftalati iz plastike remete hormonski balans

Kod dečaka gojaznost uzrokuje zakasneli pubertet, tačnije previše estrogena koji luči masno tkivo

estetskom aspektu. Operacija ginekomast­ije se radi u 13. i 14. godini starosti ili kasnije ukoliko se pojavi potreba za tim – kaže doktor Rakić.

U Srbiji se hrana strogo kontroliše

Mnoga svetska naučna istraživan­ja ukazuju na to da je hrana glavni krivac. Zašto? Zato što su meso i mleko prepuni hormona, a voće i povrće se prska pesticidim­a koji oponašaju prirodni estrogen, pa samim tim i utiču na promenjenu hormonalnu sliku kod odraslih, ali i kod dece.

Tako kažu istraživan­ja, a kakva je situacija sa hranom kod nas?

U Upravi za veterinu Ministarst­va poljoprivr­ede, šumarstva i vodoprivre­de ističu da je upotreba hormona u ishrani životinja zabranjena u Republici Srbiji, kao i na celoj teritoriji Evropske unije. Uprava do sada, kao nadležni organ koji sprovodi godišnji monitoring program za praćenje hormona i drugih štetnih materija kod životinja i u hrani životinjsk­og porekla, nije pronašla hormone u tkivima.

– Propisi koji regulišu uslove za proizvodnj­u i upotrebu hrane za životinje striktno zabranjuju upotrebu hormona u ishrani životinja i sadrže liste dozvoljeni­h sirovina, kao i njihove maksimalno dozvoljene količine – ističu u Upravi za veterinu i dodaju da upotreba hormona u uzgoju živine, za čije se meso najviše govori da je zatrovano hormonima, nije efikasna, jer ne doprinosi boljem prinosu u težini i nosivosti jaja.

– Kupujte meso od registrova­nih, odobrenih proizvođač­a, u objektima koji mogu da garantuju i dokumentuj­u da je hrana bezbedna i koji su pod kontrolom nadležne veterinars­ke inspekcije – savetuju u Upravi za veterinu.

 ??  ??
 ??  ?? Ako vidite da vaša devojčica uočava neke promene na telu koje je plaše, važno je da razgovarat­e i na vreme je pripremite za ono što je čeka
Ako vidite da vaša devojčica uočava neke promene na telu koje je plaše, važno je da razgovarat­e i na vreme je pripremite za ono što je čeka
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia