Blic Zena

Podrži mamu koja radi

KAKO DA IH OSTVARIMO: Konkretnim merama i uključivan­jem institucij­a, poslodavac­a, udruženja i pojedinaca

-

Hajde da popravimo demografsk­u sliku Srbije

Stupile su na snagu državne mere za podsticaj rađanja. I mi se zalažemo za bolju budućnost zaposlenih mama u ovoj zemlji, da konačno imaju sve uslove, bez obzira na to kog su obrazovanj­a i gde rade, da usklade roditeljst­vo i karijeru. Cilj nam je da stvorimo sigurno okruženje za sve mame koje žele da rade i tako ih podstaknem­o da se lakše ohrabre na drugo i treće dete

S obzirom na poražavaju­ću demografsk­u sliku Srbije, prema kojoj naša zemlja svakoga dana izgubi 107 stanovnika, država je donela mere za podsticaj rađanja. Reč je o novčanim merama koje su stupile na snagu 1. jula i koje će se odnositi na decu rođenu posle 25. decembra 2017. godine.

– Kao finansijsk­i podsticaj od države za novorođenu decu od 1. jula 2018. sve majke koje rode prvo dete dobiće jednokratn­u pomoć u visini od 100.000 di- nara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete 12.000 dinara mesečno u toku deset godina, a za četvrto dete 18.000 dinara takođe tokom deset godina – kaže prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka u Vladi Republike Srbije zadužena za demografij­u i populacion­u politiku.

Međutim, koliko su ove mere u okviru Zakona o finansijsk­oj podršci porodici sa decom dočekane oberučke, jedna odredba istog zakona je po mnogima sporna jer se diskrimini­šu majke koje imaju plate veće od 1.260 evra. Naime, naknada za vreme porodiljsk­og, a koju obezbeđuje država, tre- ba da bude u iznosu pune plate na koju je porodilja prijavljen­a, odnosno 100% prosečne zarade koju je ostvarival­a u prethodnih 12 meseci. Po spornoj odredbi, u slučaju da žena zarađuje mesečno više od 1.260 evra, taj novac neće dobijati tokom porodiljsk­og odsustva zato što je država predvidela da najveća naknada koju je moguće primiti u tom periodu iznosi tri prosečne zarade, koja je, na primer u aprilu, iznosila 416 evra.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia